WordPress’te veri görselleştirme: Nasıl yapılır (eklentiler ve araçlar ile)

WordPress’te veri görselleştirmeyi kullanmak, normal metin içeriğinizi geliştirmek ve veri ve kavramları okuyucularınızla daha iyi iletmek için harika bir yoldur.
“Veri görselleştirme” çok hoş görünmekle birlikte, okuyucuların fikirleri, eğilimleri veya kalıpları anlamalarını kolaylaştırmak için bilgileri veya verileri grafiksel olarak sunmak için kullanılan bir terimdir.
Bu son kısım en önemlisidir – sadece ziyaretçilere veri dökmek değildir. Bunun yerine, hikayeyi görsel olarak anlatmak için veri kullanıyor.
Bu yayında, WordPress’te veri görselleştirmesini kullanmaya nasıl başlayabileceğinizi açıklayacağız:
- Bazı fikirleri edinmek için veri görselleştirme ile ilgili yaygın uygulamalardan bazı örnekler gösterin.
- Dört WordPress veri görselleştirme eklentisini ve herhangi bir teknik bilgiye ihtiyaç duymadan verileri görselleştirmeye başlamak için kullanabileceğiniz araçları paylaşma.
Neler Okuyacaksınız? →
WordPress’te altı veri görselleştirme örneği
Bu ilk bölümde, WordPress’te uzmanlık bilgisine ihtiyaç duymadan veri görselleştirmenin nasıl uygulanabileceğine dair bazı erişilebilir örnekler göstereceğiz.
Ardından, bir sonraki bölümde, bu örnekleri uygulamanıza yardımcı olacak bazı eklentiler ve araçlar hakkında bilgi edineceksiniz.
Temel çizelge ve grafikler
WordPress’te veri görselleştirmeye başlamanın en kolay yolu, bazı temel çizelgeler ve grafiklerdir. Sadece bir pasta veya çubuk grafik kullanarak bile, ziyaretçilerinizin onlarla paylaştığınız verileri daha kolay kavramalarını sağlayabilirsiniz.
Genel olarak:
- Çizgi grafikler, bir veya daha fazla grup için zaman içinde değişiklikleri göstermek için iyidir.
- Pasta grafikler, zaman içinde değişiklik yapmadan bir bütünün parçalarını karşılaştırmak için en iyisidir.
- Çubuk grafikler, farklı grupları karşılaştırmak veya zaman içinde büyük değişiklikler göstermek için iyidir.
- Alan grafikleri, bir veya daha fazla grup için zaman içindeki değişiklikleri izlemenin başka bir yoludur.
Karşılaştırma tabloları
Karşılaştırma tabloları, farklı varlıklar arasındaki önemli farkları hızla görselleştirmek için harika bir yoldur.
Okuyucuların doğru aracı bulmasını kolaylaştırmak için farklı eklentileri veya hizmetleri karşılaştırmak için birçok yazımızdaki veri tablolarını kullanıyoruz.
İnfografikler
Popüler bir bağlantı kurma stratejisi olmanın ötesinde, infografikler ayrıca tüm veri görselleştirme hikayeleri oluşturmak için harika bir yoldur.
Başka bir deyişle, tek bir grafik veya grafik yerine, infografik genellikle bilgi iletmek için birbirine akan çoklu veri görselleştirme yöntemleri içerir.
Örneğin, UEFA Şampiyonlar Ligi’nin Son 20 Yılı infografiği UEFA şampiyonlar ligi’nin son 20 yılı hakkında bilgiler aktarmak için çeşitli göstergeler ve simgeler kullanır.
Olaylarla zaman çizelgesi
Olayları içeren bir zaman çizelgesi, belirli olaylarla birlikte bir çizgi veya alan grafiğini birleştirir. Buradaki fikir, zaman içinde yalnızca değişiklikleri iletmekle kalmayıp, aynı zamanda bu değişikliklere yol açan temel olayları da işaretleyebilmenizdir.
Resimli Dergi
Bir resimsel, bir grafiği grafik verileriyle birleştirir. Temel olarak, hikayeye bağlanan bir resim veya simge ekleyerek daha basit bir grafikle iletişim kurulabilecek verileri geliştirir.
Harita görselleştirmeleri
Haritalar, belirli yerler hakkında veri iletmek için harika bir yoldur.
Coğrafi konumlara göre verilerin yoğunluğunu göstermenin popüler bir yolu bir kabarcık haritası grafiğidir.
Coğrafi verileri görselleştirmenin bir başka yolu da bir choropleth haritasıdır. Bu tür bir görselleştirme ile, her coğrafi alan bir renk anahtarına göre gölgelendirilir (bunu görmüş olmanızı garanti ederim – sadece adını bilemezsiniz!).
Choropleth haritaları, kabarcık haritası gibi toplam değerlerden ziyade oranları göstermek için iyidir.
Data Viz Project ile daha fazla veri görselleştirme örneği edinin
WordPress’te veri görselleştirme için biraz daha ilham almak istiyorsanız, Data Viz Project, histogramlar ve kelebek grafikler gibi daha çeşitli niş veri görselleştirme yaklaşımlarını gösteren harika bir web sitesidir.
Dört veri görselleştirme WordPress eklentileri ve başlamanıza yardımcı olacak araçlar
Şimdi bir sonraki soru için – bu veri görselleştirme örneklerini gerçekten WordPress sitenize nasıl uygulayabilirsiniz?
Sitenizin ziyaretçilerinin verileri anlamalarına yardımcı olmak için kullanabileceğiniz bazı veri görselleştirme eklentileri ve araçları…
Visualizer Plugin
Visualizer, WordPress panonuzun içinden çeşitli tablolar, grafikler ve grafikler oluşturmanıza yardımcı olan bir WordPress veri görselleştirme eklentisidir.
Basit çizgi ve pasta grafiklerinden coğrafi haritalar ve dağılım grafikleri gibi daha gelişmiş uygulamalara kadar her şey dahil olmak üzere, 12 farklı duyarlı ve etkileşimli grafik ve grafikle gelir.
Excel benzeri bir ara birim kullanarak verilerinizi doğrudan WordPress’e ekleyebilirsiniz. Veya, çizelgelerinizi ve grafiklerinizi sürekli güncel tutmak için verileri otomatik olarak senkronize etme seçeneği de dahil olmak üzere Google Sayfalardan veya bir CSV’den içe aktarabilirsiniz.
Görüntüleyici, başka bir yere gömülebilen bağımsız bir Infographic görüntü oluşturmak yerine, mevcut WordPress içeriğinizin bir parçası olarak etkileşimli grafikler ve grafikler eklemenin bir yolunu arıyorsanız mükemmel bir seçenektir.
Visualizer’ın WordPress.org’da sınırlı bir ücretsiz sürümü vardır. Ondan sonra, ücretli planlar 59 dolardan başlasa da, çizelgelerinizi ve grafiklerinizi güncel tutmak için otomatik olarak senkronize etmek istiyorsanız 149 $ Geliştirici planına ihtiyacınız olacak.
Adioma
Adioma, infografik oluşturmanıza yardımcı olan bulut tabanlı bir araçtır.
Visualizer, noktaya grafikler ve grafikler göstermenize yardımcı olmakla ilgili olsa da, Adioma verilerinizi görüntülemek için özel görünümlü bir infografik oluşturmak için biraz daha fazla tasarım esnekliği sunar, ancak gerçek grafiklere gelince daha az esnekliğe sahipsiniz grafikleri.
Adioma yedi günlük ücretsiz deneme sunar. Bundan sonra ki kullanımlar ayda 39 dolardan başlıyor.
infogram
infogram, Visualizer ve Adioma arasında oturur. Adioma gibi, infografik oluşturmanıza yardımcı olacak bir grafik oluşturucu ara birimi sunan bir bulut aracıdır.
Bununla birlikte, verilerinizi doğrudan infogram düzenleyici de düzenleme olanağı da dahil olmak üzere, 35+ grafik ve 550+ harita türü ekleme seçeneğiyle birlikte, infografiklere grafikler ve haritalar yerleştirme söz konusu olduğunda Adioma’dan çok daha ileri gider Google E-Tablolar veya CSV gibi harici kaynaklara bağlanın.
Bu nedenle, metin ve resimler için grafikler / haritaları Canva benzeri bir düzenleyici ile birleştirmek istiyorsanız infogram iyi bir seçenek sunar.
infogram’ın sınırlı bir ücretsiz planı vardır. Bundan sonra, ücretli planlar 19 $ ‘dan başlar.
Datawrapper
Datawrapper, raporlarında verileri görselleştirmek için yollar arayan gazetecilere yönelik kendisini hedefleyen bir görselleştirme aracıdır. Gazeteciler tarafından Bloomberg ve Fortune gibi büyük isimlerdeki yayınlarda kullanılıyor.
Ve bu, pazarlama kopyasında olan şey olsa da, kesinlikle bu araçtan yararlanmak için bir gazeteci olmanıza gerek yoktur ve WordPress sitenizde oluşturduğunuz grafikleri kullanmak kolaydır.
Veri sarmalayıcı çubuk, pasta ve alan grafikleri gibi temel öğeleri oluşturmanıza yardımcı olabilir. Ancak, bu aracın gerçekten üstün olduğu yerlerde, sunduğu daha niş veri görselleştirme seçeneklerinden bazıları olduğunu düşünüyorum.
Datawrapper ücretsiz olarak ayda bir harita / harita oluşturmanıza olanak sağlar. Bundan sonra, ücretli planlar 29 € / ay başlar.
Ayrıca İnfografik Yapma Araçları makalemizde bulunan araçlarıda kontrol edip bu konuda ki diğer yardımcı araçlara göz atabilirsiniz. Blogumuz da bulunan infografik kategorisine de göz atmayı unutmayın.
WordPress’te veri görselleştirme sorunumu çözdüğünüz için teşekkürler :)