GenelNasıl Yapılır?WebmasterWordPress

WordPress’te 404 Bulunamadı Hatası Nasıl Düzeltilir

Reklamlar

Web siteleri dahil olmak üzere dünyada mükemmel hiçbir şey yok. Bir web projesinin zayıf noktalarından biri Hata 404 Bulunamadı sayfası ya da sadece “Sayfa bulunamadı” olabilir. Peki WordPress’te 404 Bulunamadı Hatası Nasıl Düzeltilir?

Bu basit, ilk bakışta, sitenin bir unsuru ziyaretçiler için tahriş edici ve değerli trafiği sızdıran bir boşluk haline geliyor. WordPress’te Hata 404, internette çalışırken karşılaşacağınız en yaygın hatalardan biridir. Ancak, bu kendi web sitenizde göründüğünde daha az sinir bozucu veya rahatsız edici yapmaz. İyi haber şu: WordPress’te 404 Bulunamadı Hatasını düzeltmek için birkaç kolay adım elbette mevcut.

Bu makalede, WordPress’te 404 bulunamadı hatasını düzeltmenin üç yolunu inceleyeceğiz:

  1. WordPress’te kalıcı bağlantı ayarlarını sıfırlayın.
  2. .Htaccess dosyasını geri yükleyin.
  3. Temaları ve eklentileri devre dışı bırakın.

Ancak, başlamadan önce bir 404 hatasının ne olduğu ve neden olduğu hakkında konuşacağız. Başlayalım.

404 Hatası Nedir?

404 Bulunamadı, sitede istenen sayfayı bulamazsa, web sunucusunun standart yanıt kodudur. Bunu veya bu kaynağı ziyaret etmeden önce, kullanıcının tarayıcısı sunucuya bir istekte bulunur ve ikincisi belgenin çalışmasını kontrol eder ve uygun başlığı bilgiyle birlikte verir. Sayfa düzgün çalıştığında, tarayıcı “200 OK” okuyucu kodu için görünmez hale gelir, aksi takdirde sunucu 404 koduyla yanıt verir.

Her kod öğesinin kendi değeri vardır. İlk 4, isteğin çok zaman aldığını veya kullanıcının URL’yi yanlış girebileceğini söylüyor. 0, sözdizimsel yanlışlığı işaret eder ve son 4, belirli bir problem türünü gösterir.

Basit bir ifadeyle, bir 404 hatası, kullanıcının gerekli metnin ve bazı içeriğin halen eksik olduğu sayfaya erişmeye çalıştığı anlamına gelir. Var olmayan bir sayfa, belki de silinmeden, başka bir klasöre taşınmadan önce burada olabilirdi ya da başlığı, URL’nin değiştiği bir başlıktı. Kullandığınız tarayıcıya bağlı olarak, mesaj biraz değişebilir. Örneğin, Firefox “404 Bulunamadı” ve Chrome, “404” mesajını gösterir. Bu bir hata”.

Bu hata mesajları oldukça belirsiz olabilir ve herhangi bir web sitesi kendi 404 hata sayfasını özelleştirebilir. Bu gerekli değildir, ancak ziyaretçilere web sitesinin çalıştığını açıklar ve tek sorun bulmaya çalıştıkları sayfadır. Ancak, hatanın nedenleri ve nasıl düzeltilir?

WordPress’te 404 Bulunamadı Hatası

İdeal olarak, kullanıcılar 404 sunucu yanıtlı sayfalarla yüzleşmemelidir. Ancak, bir sitedeki içeriği düzinelerce ve yüzlerce sayfa ile kaybetmekten kaçınmak oldukça sorunlu olabilir. Ayrıca, tüm yanıt kodlarını manuel olarak izlemek zordur – bunun için özel servisler ve programlar kullanmak daha iyidir (daha sonra tartışacağız).

Şimdilik, 404 Bulunamadı hatası nedenlerine bakalım:

  • Geçersiz URL. Bazı durumlarda, hata sayfanın URL’sinde yazılan ek harf olabilir.
  • Önbelleğe alma ile ilgili sorunlar. Bazen tarayıcı erişmeye çalıştığınız sayfayı önbelleğe alabilir ve bulunana kadar, site herkes için çalışsa bile bir 404 hatası göreceksiniz.
  • Etki alanı adı sunucusu (DNS) ayarlarında sorun var. Belki etki alanı bilgileriniz henüz DNS’de güncellenmemiştir, bu nedenle sitenizdeki sayfalardan birine erişmeye çalıştığınızda bir hata görürsünüz.
  • WordPress’te uyumluluk sorunları. Bazı durumlarda, eklenti veya tema ile ilgili sorunlar, WordPress’in siteniz için URL’ler ve kalıcı bağlantılar oluşturma biçimini etkileyebilir. Sonra, birisi artık çalışmayan bir URL’ye erişmeye çalışırsa, WordPress’te 404 hatası oluşur.
  • Dosya/Sayfa kaynaktan kaldırıldı.
  • Adresi değiştiren sayfaya yanlış yönlendirme.
  • Sunucu çalışmıyor doğru.

404 hatasının yalnızca WordPress’e özgü olmadığını anlamak önemlidir. Web sitenizi hangi platformda kullanıyor olursanız olun görünebilir. Ancak, eğer WordPress kullanıyorsanız, bu sorunu çözmenin birçok yolu olduğu için bir avantaja sahip olursunuz. Web siteniz WordPress’te bulunamayan bir 404 hatası alırsa ne yapılacağı hakkında konuşalım.

Bakınız diğer Http Hata Mesajları Ve Açıklamaları

404 Hatasının Sitenin SEO’ya Etkisi

404 hataları olan sayfaların web sitelerinin SEO’larını olumsuz yönde etkilediğine dair bir görüş var, ancak aslında bu tam olarak böyle değil.

Google Yardımı’ndan:

Genel olarak, 404 hataları Google’ın site sıralamasını etkilemez, bu nedenle bunları yoksayabilirsiniz. Sıklıkla, gömülü içerikteki (örneğin, JavaScript kodunda) bağlantıları tanıma ve tarama girişimleri, yanlış ayarlar veya Google tarafından yapılan girişimlerle ilgilidir.

WordPress’te 404 Bulunamadı Hatası Nasıl Düzeltilir?

Gizli dosyaları WordPress’te düzenlemeye karar verdiğinizde, sitenizi önceden yedeklemeniz daha iyi olur – tam olması durumunda.

Bundan sonra bir FTP istemcisi indirmeniz ve yapılandırmanız gerekir. FileZilla’yı ücretsiz olarak tavsiye ediyoruz ve ihtiyaç duyabileceğiniz tüm özellikleri sunuyor.

Ciddi bir sorun giderme işlemine başlamadan önce, tüm eklentileri ve temaları güncellemenizi, önbelleği temizlemenizi ve her şeyi çözmek için beş veya on dakika vermenizi öneririz.

Hata hala düzeltilmemişse, sitenizde bir sorun vardır. Bu durumda, birbiri ardına üç potansiyel çözüm düşünelim.

1. WordPress’teki Kalıcı Bağlantılarınızı Sıfırlayın

WordPress’te 404 bulunamadı hatasının en yaygın nedenlerinden biri, WordPress’in kalıcı bağlantılarınızı nasıl oluşturduğu ile ilgili bir sorundur. Bildiğiniz gibi, WordPress, yazılarınızın ve sayfalarınızın bağlantılarını biçimlendirmek için çeşitli seçenekler sunar. Örneğin, platformu basit sayısal bağlantılar kullanacak şekilde yapılandırabilir veya her girişin adını URL olarak belirtebilirsiniz:

Her durumda, WordPress’te bir 404 hatasını düzeltirken yapmanız gereken ilk şey, kalıcı bağlantı ayarlarınızı sıfırlamaktır. Bunu yapmanın iki yolu vardır: biri kontrol panelinden (Konsol), diğeri ise FTP üzerinden. Bir kontrol paneline erişiminiz varsa, bu bölümdeki talimatları izleyin, yoksa yöntem 2’ye geçmelisiniz.

Kontrol Panelinize giriş yapabiliyorsanız, Ayarlar – Kalıcı bağlantılar sekmesine giderek başlayın. Sitenizin şu anda kullandığı yapıya dikkat edin. WordPress’teki kalıcı bağlantı ayarlarını sıfırlamak için geçici olarak değiştirmeniz gerekecektir, ancak bir an için onu değiştirirsiniz.

Genel ayarlar bölümündeki Düz seçeneğini seçin ve sayfanın altındaki Değişiklikleri Kaydet düğmesini tıklayın.

Sayfa yeniden yüklenecek. Sonra devam edebilir ve önceki kalıcı bağlantı türlerinizi seçebilir ve değişiklikleri tekrar kaydedebilirsiniz. WordPress’e bağlantıların yapısını sıfırlamak için gerekli olan budur.

Şimdi web sitenizi her zamanki gibi görüntülemeyi deneyin. Önceden 404 hatası veren sayfaları kontrol edin. Hata giderilirse, işlem tamamdır – düzeltmeniz en az zamanınızı aldı!

2. .htaccess Dosyasını WordPress’te Geri Yükleyin

Bir Apache web sunucusu kullanıyorsanız, WordPress’teki kalıcı bağlantı yapısında değişiklik yaptıktan sonra, bunlar .htaccess adlı bir dosyaya kaydedilir. Bu dosya, WordPress’in sunucusuyla nasıl etkileşimde bulunacağını ve URL’lerin sayfalar için yaratılma şeklini tanımlar.

Kontrol paneline erişiminiz yoksa, kalıcı bağlantıları sıfırlamak için .htaccess adresini manuel olarak düzenlemeniz gerekecektir. Başlamak için sitenize FTP yoluyla gidin ve kök WordPress klasörüne gidin. Bu, WordPress kurulumunu içeren dizindir ve genellikle public_html veya www klasöründe bulunur veya sitenizden sonra adlandırılır:

Bu klasörü açın ve .htaccess dosyasını bulun. FileZilla kullanıyorsanız, .htaccess dosyasına sağ tıklamanız ve Görüntüle – Değiştir seçeneğini seçmeniz gerekir. Bu, dosyanın bir kopyasını bilgisayarınıza indirdiğiniz ve varsayılan bir yerel metin düzenleyicisiyle açtığınız anlamına gelir. Artık ihtiyacınız olan değişiklikleri yapabilirsiniz.

Bu dosyadaki tüm kodların neden gerekli olduğunu anlamıyorsanız endişelenmeyin. % 100 emin olmadıkça değişiklik yapmamalısınız. Ancak, yapabilecekleriniz şuna benzeyen WordPress .htaccess kodunu kullanmaktır:

# BEGIN WordPress
<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteRule ^index\.php$ - [L]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /index.php [L]
</IfModule>
# END WordPress

Bu, herhangi bir değişiklik yapmadan temiz bir .htaccess dosyasıdır. Kalıcı bağlantı yapınızda yapılan değişiklikleri kaldırır. Devam edin ve eski .htaccess dosyasının içeriğini yedekleyin ve yukarıdaki kodun bir parçacığıyla değiştirin.

Bundan sonra, değişiklikleri bir metin editörü kullanarak .htaccess dosyasına kaydedin ve kapatın. FileZilla, varolan .htaccess dosyasını yeni düzenlediğiniz kopya ile değiştirmek isteyip istemediğinizi soracaktır. İsteği onayla, hepsi bu! İşlemdeki hiçbir şeyi bozmadan WordPress permakinklerinizi manuel olarak yeniden kurmanız yeterlidir.

Bu aşamada sitenize dönmeyi tekrar deneyin. 404 bulunamadı hatası kaybolmalı, ki bu zaten harika bir haber. Bununla birlikte, sayısal URL’leri beğenmezseniz, önceki kalıcı bağlantı yapısını yine de geri getirebilirsiniz.

Kontrol paneline ve Ayarlar – Kalıcı bağlantılar sekmesine giderek, kalıcı bağlantılarınızı görüntüleme biçiminizi değiştirebileceğinizi unutmayın. Web sitenizin 404 hatasından önce kullandığı yapıyı seçin ve değişiklikleri kaydedin. O zaman her şey normal çalışmaya dönmelidir.

3. WordPress’te Temaları ve Eklentileri Devre Dışı Bırakın

Daha önce de belirtildiği gibi, bazen eklentileriniz ve temalarınız ayarlarına bağlı olarak WordPress’inizin yapısını etkileyebilir. Önceki yöntemlerden birini veya her ikisini denediyseniz ve hala WordPress’te 404 bulunamadı hatası alıyorsanız, temalarınızı ve eklentilerinizi devre dışı bırakın.

Kontrol paneline erişiminizin olup olmamasına bağlı olarak bunu yapmanın iki yolu vardır. Erişiminiz varsa, Eklentiler – Tüm Eklentiler sekmesine gidin ve eklentilerinizin her biri için bu işlemi gerçekleştirin:

  1. Eklenti adının altındaki Devre Dışı Bırak düğmesini tıklayın.
  2. Bir 404 hatasının devam edip etmediğini görmek için sitenizi kontrol edin.
  3. Hata devam ederse, devre dışı bırakılmış eklentiyi tekrar etkinleştirin.
  4. Listedeki bir sonraki eklentiye git ve işlemi tekrarla.

Amacınız her eklentiyi birer birer devre dışı bırakmak. Hepsini bir kerede devre dışı bırakabilirsiniz, ancak çoğu durumda yalnızca bir eklenti sorunlara neden olabilir. Eklentilerinizden birini devre dışı bırakmak bir sorunu çözerse, üç seçeneğiniz vardır. Mevcut bir güncelleme olup olmadığını kontrol edebilir ve eklentiyi geçici olarak devre dışı bırakabilirsiniz.

Tüm eklentilerinizi kontrol ettiyseniz ve bunların hiçbiri sorunun nedeni olarak ortaya çıkmadıysa, aktif konunuzun 404 hatasıyla sonuçlanmadığından da emin olmanız gerekir. sadece bir temayı kontrol et. Git Temalar sekmesine ve yerine başka bir aktif konuyu geçiş:

Şimdi hata 404 bulunamıyorsa hala kontrol edin. Anladıysanız, güncelleme arama veya yeni tema arama arasında seçim yapmanız gerekir. Temaları WordPress’te değiştirmek biraz zahmetli olabilir, ancak sonuçta, geçerli temanız hatalara neden olduğu için gereklidir.

Kontrol paneline erişiminiz yoksa, tema ve eklentileri FTP üzerinden manuel olarak devre dışı bırakabilirsiniz. Bunu yapmak için, FileZilla kullanarak sitenize gidin, sonra public_html wp-content dizinine gidin. Burada, ikisi sırasıyla eklenti ve tema olarak adlandırılan birkaç klasör bulacaksınız:

İlk önce, Eklentiler dizinine gidin. Her eklentinin kendine ait bir klasörü olduğunu göreceksiniz. Farenin sağ tuşuyla tıklayarak bu klasörlerden birini seçin ve Yeniden Adlandır seçeneğini seçin:

Klasör adını, kolayca tanımlayabilmeniz için akismet.disabled gibi bir şeyle değiştirin. Eklenti klasör adını değiştirmek, WordPress’in devre dışı bırakması için yeterlidir. Şimdi, 404 hatasının düzeltilip düzeltilmediğini kontrol edin. Değilse, varsayılan adı bu klasöre döndürün ve bu işlemi klasördeki her bir eklenti için tekrarlayın.

Eklentilerinizden biri hataya neden olmuşsa, bunun nasıl kullanılacağını bilirsiniz. Ancak, 404 hatasının onlardan kaynaklanmadığı ortaya çıkarsa, tema dizinine gidebilirsiniz: wp-content – themes. Etkin temanın bulunduğu klasörü bulun ve eklentilerle aynı şekilde yeniden adlandırın.

WordPress her zaman aktif bir temaya ihtiyaç duyduğundan, sizinkini devre dışı bırakmak platformun hazır seçeneklerden birini varsayılan olarak kullanmasına neden olacaktır. Bu, web sitenizin görünümünü etkileyebilir, ancak endişelenmeyin, bu geçicidir.

Hata ortadan kalkmışsa, yeni bir tema seçmeniz gerekebilir. Ancak, böyle değilse, WordPress’in tekrar algılamasını sağlamak için tema klasörünüzün önceki adını geri yükleyin.

İdeal 404 Bulunamadı Sayfası Neye Benzemelidir?

Varsayılan 404 Bulunamadı sayfası okuyucu için işe yaramaz. İyi bir tasarım olumsuz bir izlenimi yumuşatacak olsa da, bir tür bahane haline gelecektir. Ayrıca, iyi yapılandırılmış bir sayfa daha fazla eylem için bir ipucu ve bir kılavuzdur.

Başka bir deyişle, 404 sayfası aşağıdaki görevleri çözmelidir:

  • dikkat çekmek,
  • durumu kullanıcılara açıklar,
  • olası seçenekler öner.

Varolmayan bir sayfayı avantaj haline getirmek sizin elinizde. Örneğin, bir çevrimiçi şirket burada kişi ve konum ekleyebilir ve bir çevrimiçi mağaza bir arama satırı ekleyebilir. Bazı yöneticiler, Satış ve özel teklifler hakkında bilgi göndererek Hata 404 Bulunamadı türüne bir açılış sayfasına dönüşür.

Kaynağın özelliklerini dikkate alarak ziyaretçiyi ana sayfaya gitmeye davet et, aramayı kullan, paylaşımlardan haberdar ol veya sadece eğlendir.

Kaynaktan yararlanmak için sayfa 404’te ne olmalı? Cevap açık: okuyucunun bilmek istediği her şey. Bu etkiyi elde etmek için, aşağıdaki elemanlar faydalıdır:

  • Ana sayfaya git;
  • Kırık bir bağlantıyı bildirme düğmesi;
  • Popüler malzemelerin listesi;
  • Arama Formu;
  • Site haritasına bağlantı.

404 Hataları Nasıl Takip Edilir

404 Hatalarını takip etmek için 3 ana yol vardır bunlar;

  • WordPress eklentilerini kullanma.
  • Google Analytics’i kullanma.
  • Google Web Yöneticisi’ni kullanma.

Gelin şimdi bu yolları detaylı olarak açıklayalım.

1. WordPress eklentilerini kullanma

Web sitenizde, Broken Link Checker eklentisini geleneksel bir şekilde kurabilirsiniz. Etkinleştirmeden sonra, “Yanlış Bağlantılar” alt kategorisinde (“Araçlar” paneli) kırık URL’leri görüntüleyecektir. Uzantı, bağlantıları düzenlemenizi, silmenizi ve doğru olarak işaretlemenizi sağlar.

2. Google Analytics’i Kullanma

Google Analytics’i yapılandırmak için, 404 bulunamadı hata sayfasına aşağıdaki kodu ekleyin:

ga(’send’, ’pageview’, ’404.html?page=’+ document.location.pathname + document.location.search +’&from=’ + document.referrer);

Kod ne anlama geliyor?

Yönlendiren önceki sayfanın URL’sidir.

location.pathname + document.location.search yanlış sayfa bağlantısıdır.

Filtreyi eksik sayfanın adına göre ayarlayarak “Kullanıcı”, “Site İçeriği” ve “Tüm Sayfalar” bölümlerinde kaç kullanıcının “bulunamadı” sayfasını gördüğünü öğrenebilirsiniz.

3. Google Web Yöneticisi’ni kullanma

Google Arama Konsolu sayfasına gidin, daha sonra “Tara” sayfasını açın, “Tarama Hataları” ve ardından “Hata 404” seçeneğini tıklayın.

WordPress’te 404 Bulunamadı Hatası basit görünebilir, ancak büyük hasara neden olabilir. Ziyaretçileriniz ihtiyaç duydukları sayfaları bulamazlarsa başka yerlere bakmaya başlayabilirler. Kim böyle bir durum isteyecektir? Kayıp trafik ve muhtemelen daha düşük dönüşüm anlamına gelir.

Neyse ki, bu sorunu WordPress’te çözmek için temaları ve eklentileri devre dışı bırakmak, .htaccess dosyanızı geri yüklemek ve kalıcı bağlantılarınızı sıfırlamak gibi birçok yol vardır.

WordPress’te 404 bulunamadı hatası nasıl düzeltilir, konusunda bildiğiniz farklı bir yol varsa bize yorum bölümünde bildirebilirsiniz.

Reklam
Reklamlar

MKorkut

Amaç bilgi.. Android 'den anlamam, sorun gelir araştırmamı yapar çözümü sunarım. Makaleyi iyice okumadan yorum yapmayın lütfen, herkesin anlayabileceği bir sade dil ile sorunları özetleyip makaleyi yayınlıyorum.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. En güzeli 301 çekmek :) hta access ‘den yeni makale yazıp ona yönlendirmek en mantıklısı

  2. Merhaba Avukat,

    neden 301 atalım ki mevcut hatayı düzeltmek varken? Zaten hata var 404 uyarısı alıyoruz 301 niye. Öğlen saatlerinde iyi güldüm ama.

    Mutlu Günler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

interbilgi 2024 sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et