FAT32, NTFS ve exFAT Dosya Sistemleri Arasındaki Fark?
İnternet bilgi dolu ve bilgisayar, verileri depolamak, internete erişmek ve diğer birçok şeyi yapmak için günlük olarak kullanılan cihazlardan biri. SD Kart, Yerel Diskler, USB Sürücüler vb. sürücülerinizi biçimlendirmek üzereyken, Windows önünüzdeki bazı seçenekleri açacaktır ve bunlar FAT32, NTFS ve exFAT‘dir. Ama ne yazık ki, bu açılır pencere size farkı göstermeyecek, bu yüzden tüm bu dosya farklılıkları arasında size bir detay farkı göstereceğiz.
Neler Okuyacaksınız? →
FAT32, NTFS ve exFAT Dosya Sistemleri Arasındaki Fark?
Bilgisayarlar günlük hayatta çok önemlidir! Bir bilgisayar olmadan, birçok işlem elle tamamlandığında bir bilgisayarda tamamlamak için gerekenden daha uzun sürebilir. Bununla birlikte, bilgisayarın işletim sisteminde dikkat edilmesi gereken çeşitli karmaşık ayarlar vardır!
Dosya sistemi nedir?
Bir çok veri bir bilgisayarda saklanacaktır. Tüm bu veriler istenildiği zaman alınabilmesi için sırayla düzenlenmelidir! Bilgisayarınızın tüm verilerini, verilerin depolandığı sürücülere organize etmekten sorumlu bir Dosya Sistemi sorumludur. Bu Dosya Sistemi, verilerin sürücünüzde nasıl saklandığını ve her dosyaya ne tür bilgilerin eklenebileceğine karar verir.
Birden çok işletim sisteminde kullanılabilen üç önemli dosya sistemi vardır. Onlar:
1. FAT32 (Dosya Ayırma Tablosu).
2. NTFS (Yeni Teknoloji Dosya Sistemi).
3. exFAT (Genişletilmiş Dosya Ayırma Tablosu).
Aşağıda, her bir Dosya Sistemini ayrıntılı olarak ele aldık. Bu yüzden hangi Dosya Sisteminin seçileceğini ve ne zaman olduğunu öğrenmek için bizi takip edin!
FAT32 vs NTFS vs exFAT? (Farkı)
1. FAT32
FAT32 Dosya Ayırma Tablosunu gösterir. Bu Dosya Sistemi, önceki sürümü olan FAT16’dan türetilmiştir. FAT95, Windows95 piyasaya sunulduğundan beri piyasada! Bugün bile, satın aldığınız flash sürücülerin çoğu FAT32 Dosya Sistemi ile biçimlendirilmiştir.
FAT32 Dosya Sisteminin bazı özellikleri arasında
1. Eski ve modern bilgisayarlarla uyumludur.
2. Ayrıca, tüm işletim sistemlerinin hemen her sürümü ile uyumludur.
3. FAT32 ayrıca bir USB desteği sunar.
4. Windows İşletim Sistemi için varsayılan Dosya Sistemi’dir.
FAT32 Dosya Sistemi ne zaman seçilir?
1. Son derece uyumlu olduğundan, Windows, Mac, oyun konsolları, Linux vb. Tüm sürümlerinde çalışmayı seçebilirsiniz.
2. 4 GB’den büyük dosyaları aktarmanız gerekmiyorsa.
3. USB sürücünüz 32GB’den küçük veya eşitse ve herhangi bir güvenlik olmadan saklanabilirse.
2. NTFS
NTFS, Yeni Teknoloji Dosya Sistemi’nin kısaltmasıdır. Bu Dosya Sistemi, 1993 yılında WindowsNT İşletim Sistemi ile piyasaya sürüldü. Bu Dosya Sistemi, sürücüler için boyut sınırını aşmak üzere geliştirildi. Windows İşletim Sistemi için özel olarak tasarlanmıştır.
NTFS Dosya Sisteminin bazı özellikleri arasında
1. Bu Dosya Sisteminin en kullanışlı özelliği, FAT32’yi eksik olan Güvenlik desteğiyle sağlamasıdır.
2. Çökmeler, yedekler için gölge kopyalar, şifreleme, disk kota sınırları, sabit bağlantılar vb. Gibi hataları düzeltebilir.
Ne zaman NTFS dosya sistemi seçilir?
1. 32 GB’den büyük sürücüler için.
2. Bilgisayarınızın İşletim Sistemini önyüklemek için bir flash sürücü kullanıyorsanız.
3. Boyut olarak 4 GB’den büyük dosyaları aktarmak için. FAT32 Dosya Sisteminde 4 GB ile sınırlandırıldı.
3. exFAT
exFAT Genişletilmiş Dosya Ayırma Tablosu’nu temsil eder. FAT32’den türetilmiştir ancak işlevselliğini ve kullanıcı deneyimini geliştiren bazı ek özelliklere sahiptir. Bu dosya sistemi, NTFS’lerden daha üstün özelliklere sahiptir. Harici cihazlar için şiddetle tavsiye edilir.
ExFAT Dosya Sistemi’nin bazı özellikleri arasında
1. Bu Dosya Sistemi bile sürücülerin geniş alana sahip olmasını sağlar.
2. Windows İşletim Sistemi üzerinde verimli çalışır.
3. exFAT Dosya Sistemi, Linux İşletim Sisteminde bazı ek yazılımlarla erişilebilir.
ExFAT Dosya Sistemi ne zaman seçilir?
1. 32 GB’den büyük bölümler oluşturmak için.
2. 4 GB’den büyük dosyaları dosyaya aktarmak için. FAT32 Dosya Sisteminde 4 GB ile sınırlandırıldı.
FAT32 ve NTFS Farkı Nedir?
FAT32 (Dosya Ayırma Tablosu 32) ve NTFS (Yeni Teknoloji Dosya Sistemi), işletim sistemi tarafından dosyaları bir sabit diskte veya başka bir depolama aygıtında düzenlemek ve saklamak için kullanılan iki farklı dosya sistemidir.
FAT32, ilk olarak Windows 95’te tanıtılan eski bir dosya sistemidir. Sabit diskler ve depolama aygıtlarıyla uyumluluğu ile bilinir. Windows, Linux ve macOS dahil olmak üzere çok çeşitli işletim sistemleriyle uyumluluğu ile bilinir. Ancak FAT32’nin maksimum 4 GB dosya boyutu ve maksimum 2 TB birim boyutu gibi bazı sınırlamaları vardır. Ayrıca dosya ve klasör izinleri, şifreleme ve sıkıştırma gibi gelişmiş özellikleri de desteklemez.
NTFS ise ilk olarak Windows NT’de kullanılmaya başlanan daha modern bir dosya sistemidir. Esas olarak Windows işletim sistemlerinde kullanılır, ancak uygun yazılımlarla diğer işletim sistemleri tarafından da okunabilir ve yazılabilir. NTFS, daha büyük dosya boyutları, daha büyük birimler ve dosya ve klasör izinleri, şifreleme ve sıkıştırma gibi daha gelişmiş özellikler için destek dahil olmak üzere FAT32’ye göre çeşitli avantajlara sahiptir.
Özetle, NTFS genellikle modern PC’ler ve sunucular için en iyi seçimdir, FAT32 ise hala çoğunlukla harici depolama aygıtları ve çok çeşitli işletim sistemleriyle uyumlu olması gereken diğer aygıtlar için kullanılmaktadır.
Sonuç:
1. FAT32- USB sürücüsü 32GB’den küçükse. Ayrıca, verilerin herhangi bir güvenlik olmadan saklanması FAT32’de biçimlendirilmelidir.
2. NTFS – Windows yazılımı yüklemek veya 4 GB’den büyük dosyaları aktarmak için bir flash sürücü kullanıyorsanız.
3. exFAT- Kullandığınız USB sürücüsü Windows veya Mac’te çalışıyorsa ve 4GB’tan büyük dosyaları aktarıyorsanız kullanınız.
FAT32 Dosya Sisteminin Açıklaması Microsoft tarafından yapılan açıklama sayfasına erişmek için bu bağlantıyı kullanabilirsiniz.
NTFS Dosya sistemi hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz, Microsoft tarafından yayınlanmış olan NTFS Dosya Sistemlerine genel bakış sayfasını ziyaret edebilir ya da NTFS Wikipedia sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
exFAT dosya sistemi hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz exFAT Wikipedia sayfasını ziyaret etmenizi öneririz.