GenelBilgisayarLinuxNasıl Yapılır?Windows

BIOS’u Varsayılan Ayarlara Sıfırlama

Reklamlar

Kullanıcıların tüm seçeneklerini tükettikleri ve bilgisayarlarını düzeltmek için BIOS’u varsayılan ayarlara sıfırlamak için başvurdukları zamanlar vardır.

BIOS, kötü yapılan bir güncelleme nedeniyle veya kötü amaçlı yazılım nedeniyle bozulabilir. Bilgisayarınızı sıfırlamanız gerektiğinde BIOS’u nasıl sıfırlayacağınızı öğrenmek önemlidir.

BIOS Nedir?

BIOS, Temel Giriş Çıkış Sistemi anlamına gelir. Her anakart BIOS ile birlikte gelir. Bu yazılım, kullanıcıların bilgisayarı gidermesini mümkün kılar.

Genellikle bilgisayar teknisyenleri, önyükleme sırasını değiştirmek veya klavye kontrolünü yapılandırmak üzere ayarlamalar yapmak için BIOS ayarlarına gider. Aynı zamanda sabit disk, CPU ve RAM gibi kurulu donanımların bir listesini sağlar.

Hangi işletim sistemini kullandığınız önemli değil. Linux veya Windows kullanıyor olsanız da, neredeyse her anakart bir tane geldiğinden BIOS ayarlarına erişebileceksiniz.

BIOS'u Varsayılan Ayarlara Sıfırlama
BIOS’u Varsayılan Ayarlara Sıfırlama

UEFI Nedir?

UEFI, ana kartınızla birlikte gelen bir tür donanım yazılımıdır. Bu, sisteminizi Windows gibi işletim sisteminizi başlatmaya hazırlar. UEFI, BIOS adı verilen eski bir donanım yazılımının daha modern bir sürümüdür.

Daha yeni bilgisayarlar BIOS’u UEFI veya Unified Extensible Firmware Interface ile değiştirmiştir. UEFI daha hızlıdır ve BIOS’a kıyasla daha gelişmiş güvenlik özelliklerine sahiptir. Bununla birlikte, her iki terim de çoğu kullanıcı tarafından birbirinin yerine kullanılır.

UEFI hakkında daha fazla bilgi edinmek için UEFI Nedir ve sizi nasıl güvende tutar makalemizi okuyabilirsiniz.

Dizüstü Bilgisayar BIOS vs Masaüstü BIOS: Bir fark var mı?

Dizüstü bilgisayarınızdan veya masaüstünüzden BIOS’a erişiyor olsanız da işlem aynı olmalıdır. Ancak kullanıcıların BIOS’larından tamamen kilitlendiği durumlar olduğunu unutmayın. Bu, bilgisayarınızın mahfazasının açılmasını gerektirir; bu da garantinizi geçersiz kılar. Bu gibi durumlarda, profesyonel teknisyenlere bırakmak en iyisidir.

Windows 7, Windows 8 veya WIndows 10 kullanıyor olmanız farketmez. Tüm modern anakartlarda dahili BIOS vardır.

BIOS’a Nasıl Girilir ya da Bios’a Erişme Nasıldır?

BIOS ‘unuza nasıl erişeceğiniz ana kartınıza bağlı olacaktır. Gerçek bir standart set yoktur, bu yüzden üreticiler farklı anahtarlar atayabilir. Ancak ne marka kazanırsanız kazanın, BIOS ayarlarınıza girmek PC’nizin yeniden başlatılması ile başlar.

Bilgisayar yüklenirken, art arda sizi BIOS’a götüren tuşa basın. Yükleme ekranı bazen hangi tuşa basılacağına dair ipuçları bırakır. Çoğu makinede, F2 anahtarı olur, ancak bazı dizüstü bilgisayarlar bunun yerine DEL kullanır. Yeterince defa ilgili düğmeye basın, bilgisayar BIOS ayarlarınızı yükleyecektir.

Windows 10 kullanıcıları, Shift + Restart yöntemini kullanarak da BIOS’a erişebilir. Gidin başlayın > Güç. Shift tuşunu basılı tutarken, Restart tuşuna basın. Bu, çeşitli sorun giderme seçenekleriyle mavi bir pencere açacaktır.

Buradan, Sorun Giderme > Gelişmiş Seçenekler > UEFI Firmware Ayarları bölümüne gidin. Devam etmek için Yeniden Başlat düğmesine basın.

Bilgisayar yeniden başlatılacak ancak sizi giriş ekranına getirmek yerine BIOS’un sonuna girecek.

BIOS’u Varsayılan Ayarlara Sıfırlama

BIOS’a girdikten sonra, Varsayılan Seçenekleri Yükle komut istemini getirmek için F9tuşuna basın. Varsayılan ayarları geri yüklemek için Evet seçeneğine tıklamanız yeterli olacaktır.

BIOS’u Güvenlik sekmesinden de sıfırlayabilirsiniz. Farklı anakartlar farklı menü seçeneklerine sahip fakat BIOS’unuzu sıfırlayacak bir tane olacak.

İşiniz bittiğinde Kaydet ve Çıkmayı unutmayın.

Bios parolanızı unuttu iseniz “BIOS Şifre Kurtarma Çözümleri” adlı makalemize göz atabilirsiniz.

BIOS’u varsayılan ayarlara sıfırlama hakkında farklı bir görüşünüz varsa bizlere yorum bölümünde bildirebilir ya da bu yazıyı sosyal medya da paylaşabilirsiniz.

Reklam
Reklamlar

MKorkut

Amaç bilgi.. Android 'den anlamam, sorun gelir araştırmamı yapar çözümü sunarım. Makaleyi iyice okumadan yorum yapmayın lütfen, herkesin anlayabileceği bir sade dil ile sorunları özetleyip makaleyi yayınlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

interbilgi 2024 sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et