404 Not Found The resource requested Hatası ve Çözümü
404 Not Found The resource requested could not be found on this server! bu uyarıyı genellikle WordPress tabanlı web sitelerinde almaktayız. Çözümü basittir!
Bu yazımızın başlığı uzun oldu bu konuda yapacak bir şey henüz yok ne yazık ki :) Bu hatayı yani “404 Not Found The resource requested could not be found on this server!” genellikle WordPress tabanlı web sitelerinde ya da bloglarda almaktayız. Mevcut problemin nasıl giderileceği konusunu anlatmaya çalışacağız sorun çok basit bir şekilde giderilmektedir.
Neler Okuyacaksınız? →
404 Not Found The Resource Requested Hatası ve Çözümü
Öncelikle 404 Not Found The resource requested could not be found on this server! adlı hatanın neden kaynaklandığına değinelim.
Web sitenize ya da blogunuza ait olan .htaccess adlı dosyanın bir şekilde FTP dizininizden silinmesinden kaynaklı bir kodlama hatasıdır. Tabi dosya silindiği için wordpress bazı dosyalarını komutlarını çalıştıramamak da.
Bu mevcut hatayı çözmenin tek bir yolu var buda yeniden bir .htaccess dosyası oluşturup hosting alanımızın yani web sitemizin ana dizinine atmak olacak bu ana dizin “Public_Html“‘ dir.
Tabiki benim anlattığım yöntem WordPress ve Joomla gibi alt yapısı olan siteler için geçerlidir. Genelde “404 Not Found The resource requested could not be found on this server!” hatası WordPress de bulunan htaccess dosyasının silinmesinden kaynaklı olur ama bazen uygulamalar, scriptler de bunu kullandığı için eğer bu dosya yok ise onlarda çalışmaz.
Sistemimize bu dosyayı iki şekilde atabiliriz birinci yol CPANEL ile bağlanıp Public_Html altında CPANEL üzerinden bir dosya oluşturacağız dikkat ediniz klasör değil. Oluşturduğumuz dosyaya isim olarak .htaccess adını verebiliriz bazı sunucularda bu otomatik oluşturulur eğer dosya var ise içine aşağıda belirttiğimiz kodu yazmanız gerekiyor kopyalayıp yapıştırırsanız ve sonrasında kayıt ederseniz bir problem kalmayacaktır.
404 Not Found The resource requested Hatası İçin Diğer Yol
İkinci yol ise bir İlk olarak bir text belgesi açıyoruz bilgisayarımızda sonrasında aşağıda belirtilen kodları text belgesine yapıştırıyoruz. Kodlarımızı yapıştırınca text okuyucu ya da yazıcı programımızın kayıt bölümünde farklı kaydet butonuna basıp açılan sayfada dosya adını .htaccess olarak belirleyip kayıt ediyoruz örneğin aşağıda belirttiğimiz kayıt işlemi gibi.
.htaccess Dosyası İçerisinde Yazılacak Kod
# BEGIN WordPress
<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /index.php [L]</IfModule>
# END WordPress
Oluşturulan .htaccess Dosyası Nereye Yüklenecek?
Şimdi bu oluşturduğumuz dosyayı sorunu aldığınız web sitenizin FTP sine bağlanarak WordPress’in kurulu olduğunu ana dizine attıktan sonra probleminiz çözülecektir.
Eğer halen “404 Not Found The resource requested could not be found on this server!” hatası devam ediyorsa Chmod değerlerini yani dosyanın okuma yazma iznini 777 yapıp o şekilde deneyebilirsiniz.
404 not found the resource requested Hatası Nedir?
“404 Not Found” hatası, bir web tarayıcısı veya başka bir istemciden bir kaynağın bulunamadığı durumu ifade eder. Bu hatanın temel nedenleri şunlar olabilir:
- Yanlış URL: İstemci tarafından girilen URL yanlış veya hatalı olabilir. Kaynak, sunucuda bulunmuyor veya belirtilen adreste mevcut değil.
- Silinmiş veya Taşınmış Kaynak: İstek yapılan kaynak (örneğin, bir web sayfası veya dosya), sunucu tarafından silinmiş, taşınmış veya adı değiştirilmiş olabilir.
- İzin Sorunları: İstemcinin veya sunucunun, istenen kaynağa erişim izinleri yoksa, “404 Not Found” hatası alınabilir. Dosya veya dizin izinlerini kontrol etmek önemlidir.
- Yönlendirme Hataları: Sayfa veya dosya, sunucu üzerinde başka bir yere taşındıysa veya yeniden adlandırıldıysa, eski URL’yi kullanarak doğru yönlendirmeyi sağlamak önemlidir.
- .htaccess Dosyası Sorunları: Eğer bir Apache sunucusu kullanılıyorsa,
.htaccess
dosyasındaki hatalar veya yanlış yönlendirmeler nedeniyle “404 Not Found” hatası alabilirsiniz..htaccess
dosyasını kontrol ederek gerekli düzenlemeleri yapmaya çalışın. - Sunucu Sorunları: Sunucu tarafında genel bir sorun olabilir. Sunucu durumunu kontrol etmek için sistem yöneticinizle iletişime geçebilirsiniz.
Bu hata, web tarayıcısı veya istemcinin, sunucudan belirtilen kaynağı bulamadığını belirten standart bir HTTP durum kodudur. Sorunu çözmek için, hatanın nedenini belirlemek ve ardından uygun çözümü uygulamak önemlidir.
404 Not Found The Resource Requested Sorunu
“404 Not Found” hatası, bir web tarayıcısı ya da istemcisinden bir kaynağı (örneğin, bir web sayfası veya resim) bulamama durumunu ifade eder. Bu hata genellikle şu durumlarla ilişkilidir:
- Yanlış URL: İstek yapılan kaynak, sunucuda bulunmuyor veya yanlış bir URL ile istek yapılmış olabilir. URL’yi kontrol ederek hatalı bir yazımı düzeltmeye çalışın.
- Dosya veya Sayfa Silinmiş veya Taşınmış: İstek yapılan dosya veya sayfa, sunucu tarafından silinmiş, taşınmış veya adı değiştirilmiş olabilir. Bu durumda, doğru bir URL’yi kullanarak güncel kaynağı bulmaya çalışın.
- Yönlendirme Hataları: Sayfa veya dosya, sunucu üzerinde başka bir yere taşındıysa veya yeniden adlandırıldıysa, bu durumda eski URL’yi kullanarak doğru yönlendirmeyi sağlamak önemlidir.
- İzin Sorunları: Sunucu, istemcinin istediği kaynağa erişim izinlerine sahip değilse, “404 Not Found” hatası oluşabilir. Dosya veya dizin izinlerini kontrol edin ve gerekirse düzeltmeye çalışın.
- .htaccess Dosyası Sorunları: Eğer bir Apache sunucusu kullanılıyorsa,
.htaccess
dosyasındaki hatalar veya yanlış yönlendirmeler nedeniyle “404 Not Found” hatası alabilirsiniz..htaccess
dosyasını kontrol ederek gerekli düzenlemeleri yapmaya çalışın. - Sunucu Sorunları: Sunucu tarafında genel bir sorun olabilir. Sunucu durumunu kontrol etmek için sistem yöneticinizle iletişime geçebilirsiniz.
Bu tür bir hata genellikle sorunun nedenini belirlemenin birkaç yolu olduğunu gösterir. Sorunu çözmek için, isteğinizi yapan URL’yi, sunucu günlük dosyalarını ve gerekirse ilgili konfigürasyon dosyalarını (örneğin .htaccess
) kontrol etmek önemlidir.
htaccess Düzenleme Nasıl Yapılır?
.htaccess
dosyası, bir Apache web sunucusunda kullanılan bir konfigürasyon dosyasıdır. Bu dosya, web sitenizin davranışını ve sunucu yapılandırmasını özelleştirmenize olanak tanır. .htaccess
dosyasını düzenlemek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
- Dosyayı Bulun veya Oluşturun:
.htaccess
dosyası genellikle web sitenizin kök dizininde bulunur. Eğer zaten varsa, bir metin düzenleyici (Notepad, Sublime Text, VS Code vb.) kullanarak düzenleyebilirsiniz.- Eğer
.htaccess
dosyası yoksa, bir tane oluşturabilirsiniz. Ancak, dosyanın adını doğru yazmalısınız (başında nokta olmalı).
- Düzenleyiciyi Kullanın:
.htaccess
dosyanızı bir metin düzenleyiciyle açın.
- Düzenlemeleri Yapın:
- Dosyayı düzenleyerek istediğiniz değişiklikleri yapın. Örnek olarak, yönlendirme kuralları, erişim kontrolü kuralları, MIME türleri belirleme vb. gibi konfigürasyonları ekleyebilirsiniz.
Options -Indexes
Basit bir yönlendirme kuralları örneği:Redirect 301 /eski-urun /yeni-urun
Not: Düzenleme yaparken dikkatli olun, yanlışlıkla yapılacak hatalı bir konfigürasyon web sitenizin düzgün çalışmamasına neden olabilir. - Dosyayı Kaydedin:
- Yaptığınız değişiklikleri kaydedin ve dosyayı kapatın.
- Değişiklikleri Aktifleştirin:
- Eğer
.htaccess
dosyanızın değişiklikleri etkili olmuyorsa, Apache sunucunuzda.htaccess
dosyalarının kullanımını etkinleştirmek içinAllowOverride
yönergesini kontrol edin ve gerekirse değiştirin. Bu genellikle Apache yapılandırma dosyasında (örneğinhttpd.conf
dosyası) yapılır.
- Eğer
- Sunucuyu Yeniden Başlatın (Opsiyonel):
- Eğer
.htaccess
dosyanızdaki değişiklikler hemen etki göstermiyorsa, Apache sunucunuzu yeniden başlatmayı deneyebilirsiniz.
- Eğer
Unutmayın ki .htaccess
dosyasını düzenlerken dikkatli olmalısınız, çünkü hatalı bir yapılandırma web sitenizin düzgün çalışmamasına neden olabilir. Her zaman yedek almak ve değişiklikleri adım adım test etmek iyi bir uygulamadır.
harika… çok teşekkür ederim sorunu çözdüm
Eyvallah Arkadaşım süpersin
mükemmel arkadaşım helal olsun
Teşekkürederim yorum yaptığınız için.
emeğinize sağlık sorunu kısa sürede anlattığınız şekilde çözdüm. ben hosting taşımıştım ana sayfa görünüyordu fakat konulara giriş yapmak istediğimde bu hata veriyordu sayenizde sorunsuz sekilde çözdüm. Teşekkürler
interbilgi Platformu olarak sorunu çözüp, bize geri dönüş yaparak bildirdiğiniz için teşekkür ederiz.
Dostum sağol, “404 Not Found The resource requested could not be found on this server!” bu hata için çözümü buldum ve sayende çözdüm.
Merhaba Thx,
WordPress tabanlı sitelerde oluşan bu hatanın çözümünü bulup, sorununuzu giderdiğiniz için bizde mutluyuz.
Mutlu Günler.
Teşekkür ederim bendeki sorun da c panelde htaccess dosyası gözükmüyordu sadece ana sayfa açılıyordu dosyalara girdim sag üstteki ayarlardan gizli dosyaları göster dedim çalıştı çalışmayan arkadaşlar deneyebilir
Merhaba Furkan,
diğer arkadaşlar için faydalı bilgi vermen adına teşekkürler.
Mutlu Günler Dileriz.
Litespeed Cache eklentisindeki bazı ayarları kurcalarken WordPress sitemdeki bazı konuları açmaya çalıştığımda bu hatayı veriyordu. Sebebini bulamamıştım. En son dediğiniz htaccess dosyasını indirdim, içinde eklentinin bazı kodları vardı. Onları silip verdiğiniz kodları yazıp kaydettim site düzeldi. Eklentiyi de kaldırdım. :) Teşekkürler.
selamlar hocam;
htaccess şöyle dosyam var ancak ssl kodu ile resimdeki gönderdiğim gibi başlıyor. sizin konu en yukarı eklersem çalışır mı hocam :)
Merhaba Ömer,
yedek alıp deneyebilir misin. Normal şartlarda çalışması gerekiyor ama biz tedbirimizi alalım.
İyi Çalışmalar.