GenelNasıl Yapılır?WebmasterWordPress

WordPress 504 Ağ Geçidi Zaman Aşımı Hatası Nasıl Onarılır?

Reklamlar

Bugün, WordPress 504 Ağ Geçidi Zaman Aşımı Hatasına bir göz atacağız ve WordPress sitenizde nasıl düzeltileceğine dair bazı öneriler vereceğiz.

Web sitenizin içeriği yerine hata mesajı içeren boş bir ekrandan daha can sıkıcı bir şey yoktur. Çoğu blog ve çevrimiçi mağaza için bu tür hatalar gelir kaybına yol açabilir. Ziyaretçiler kaynağı hemen kötü bir deneyimle terk ederler ve alışveriş yapamazlar. Öyleyse dalış yapalım –

504 Ağ Geçidi Zaman Aşımı Hatası nedir?

5 ile başlayan HTTP durum kodları sunucu tarafı hatalarıdır. Birden çok sunucu arasındaki bağlantı hatası nedeniyle istek gerçekleştirilemediğinde görüntülenirler.

504 Ağ geçidi zaman aşımı hatası (504 Gateway Timeout) bir HTTP durum kodudur. Bir sunucu, ağ geçidi veya proxy olarak görev yapan başka bir sunucudan zamanında yanıt almadığında görüntülenir. Basitçe söylemek gerekirse, bu, sunucunuzun isteğinizi belirli bir süre içinde işleyemediği anlamına gelir.

Çeşitli web tarayıcıları, işletim sistemleri ve sunucu türleri olduğundan, hata 504 birçok şekilde görüntülenir. Hepsi genellikle aynı anlama gelir. En popüler sürümlerden bazılarını listeledik:

  • 504 Ağ geçidi zaman aşımına uğradı
  • 504 Ağ geçidi zaman aşımı NGINX
  • NGINX 504 ağ geçidi zaman aşımı
  • Ağ Geçidi Zaman Aşımı hatası
  • 504 Hatası
  • HTTP 504 hatası
  • 504 Ağ Geçidi Zaman Aşımı Hatası
  • HTTP 504
  • 504 hataları
  • Ağ geçidi zaman aşımı (504)
  • 504 Ağ Geçidi zaman aşımı – Sunucu zamanında yanıt vermedi
504 Ağ Geçidi Zaman Aşımı Hatası ya da 504 Gateway Timeout
504 Ağ Geçidi Zaman Aşımı Hatası ya da 504 Gateway Timeout

504 Ağ Geçidi Zaman Aşımı Hatasının Nedenleri

504 Gateway Timeout ya da 504 Ağ Geçidi Zaman Aşımı hatasının kendisine bakmadan önce, neden oluştuğunu anlamak önemlidir.

Tarayıcınızı başlattığınızda ve bir URL’ye gittiğinizde, istek barındırıldığı sunucuya geri gönderilir. Web sunucusu daha sonra isteği işler ve istenen kaynakları bir HTTP üst bilgisiyle birlikte gönderir. Bu başlık, her şeyin yolunda olup olmadığını veya bir hatanın oluşup oluşmadığını kontrol etmek için kullanabileceğiniz birçok HTTP durum kodundan birini içerir. Tüm durum kodları kötü değildir. Örneğin, durum kodu 200 her şeyin yolunda gittiğini gösterir.

500-s’deki her durum kodu, farklı anlamları olan bir hata kodudur (500, 501, 502, 503, 504 vb.). İsteğin kabul edildiğini, ancak sunucunun isteği gerçekleştiremediğini belirtirler.

Bu bağlamda, 504 hatası, ağ geçidi olarak çalışan sunucunun artık bir sunucu yanıtını beklemek için yeterli zamana sahip olmadığı anlamına gelir. İki sunucunun isteği işlemesi söz konusu olduğunda ve ikinci sunucudan yanıt süresi dolduğunda kod döndürülür.

Sunucu zaman aşımlarına ek olarak, 504 hatasına yol açan başka nedenler de vardır:

  • Yavaş sunucu. WordPress web sitenizi barındırdığınız sunucunun çok yavaş yanıt vermesi ve bu nedenle ağ geçidi hataları oluşturması mümkündür.
  • PHP çalışanı yetersiz. PHP çalışanları WordPress sitenizde kod çalıştırmak için kullanılır. Zorlu web siteleri tüm PHP çalışanlarını meşgul edebilir. Bu durumda, kuyruğu oluştururlar. Kuyruk ve biriktirme listesi doluysa, eski istekler yoksayılır. Hosting şirketinizden PHP çalışanlarının sayısını artırmasını isteyebilirsiniz. Bir site için ek PHP çalışanları, birden çok isteğin aynı anda çalışmasına izin verir.
  • Güvenlik duvarı sorunları. Sunucunuzdaki güvenlik duvarı yanlış yapılandırma veya bağlantıyı engelleyen kurallar nedeniyle hatalar içerebilir.
  • Ağ bağlantısı. Proxy sunucusu ile web sunucusu arasındaki ağ bağlantısında bir sorun varsa, bu gecikmelere neden olabilir. Ayrıca kullanıldığında yük dengeleyici ile ilgili ağ sorunları da olabilir.

504 Ağ Geçidi Zaman Aşımı Hatası Nasıl Düzeltilir?

504 Ağ Geçidi zaman aşımı hatası gördüğünüzde, ne yapmanız gerektiği konusunda kafanız karışabilir mi? Her zaman aşağıdaki işlemleri deneyebilirsiniz –

  • Sayfayı yeniden yüklemeyi deneyin
  • Farklı bir tarayıcı deneyin
  • Farklı cihazlarda kontrol edin
  • Proxy’yi devre dışı bırak
  • DNS kayıtlarınızı kontrol edin
  • CDN’yi geçici olarak devre dışı bırakın
  • Barındırma sağlayıcınızla ilgili sorunları kontrol edin
  • Siteyi spam, botlardan temizleyin ve DDoS saldırılarına karşı koruyun
  • Eklentilerinizi ve temalarınızı kontrol edin
  • Kayıtları kontrol edin
  • Nginx seçeneklerini değiştirin

Sayfayı yeniden yüklemeyi deneyin:

504 Ağ Geçidi Zaman Aşımı Hatası ile karşılaştığınızda yapmanız gereken ilk şeylerden biri, bir dakika bekleyip sayfayı yeniden yüklemektir. Belki de barındırma veya sunucu aşırı yüklenmiştir ve site hızla işe geri dönecektir.

Yapabileceğiniz başka bir şey, downforeveryoneorjustme.com adresindeki web sitenizin durumunu kontrol etmektir. Bu site, sitenin yalnızca sizin veya tüm ziyaretçiler için hizmet dışı olup olmadığını bildirir. Araç, sunucu tarafından döndürülen HTTP durum kodunu denetler. Kod 200’den farklıysa, bu durumda, Aşağı işaretçisini göreceksiniz. Bu, sitenin herkes için çalışmadığı anlamına gelecektir.

Farklı bir tarayıcı deneyin:

Sitenin çevrimiçi olması, ancak yine de 504 ağ geçidi zaman aşımı hatasını görüyorsanız, tarayıcınızı başka bir tanesiyle değiştirmeyi deneyin. Tarayıcı önbelleğini temizleyin veya gizli modu kullanın, bu da hatanın tarayıcıdan kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirlemeye yardımcı olabilir.

Farklı cihazlarda kontrol edin:

Siteyi farklı bilgisayarlarda, farklı ağlarda veya mobil cihazlarda açmayı deneyin. Hiçbir şey 504 ağ geçidi zaman aşımı hatasını düzeltmeye yardımcı olamazsa, bu adım sorunun sunucu tarafında mı yoksa yerel mi olduğunu belirlemenize yardımcı olacaktır.

Proxy’yi devre dışı bırak:

Proxy sunucu kullanıyorsanız bazen 504 hatası alabilirsiniz. Bu vakalar, özellikle istemci tarafında çok nadirdir. Windows ve Mac’te proxy’yi nasıl devre dışı bırakacağınıza ilişkin kılavuzları okuyun.

DNS kayıtlarınızı kontrol edin:

504 Ağ geçidi zaman aşımı hatalarına (504 Gateway Timeout error) genellikle DNS sunucusunda ki sorunlar neden olur. Bunun iki nedeni var. Etki alanı adı doğru IP adresine değiştirilmezse, bu sunucu tarafında olur.

WordPress web sitesini yeni barındırma hizmetine yeni taşıdıysanız, adresin DNS tabanına eklenmesini beklemeniz gerekir. Çoğu durumda, 24 saate kadar sürer. Her şey DNS kayıtlarınızın TTL değerine bağlıdır. DNS’inizin tüm dünyaya yayılıp yayılmadığını kontrol etmek için DNSMap gibi ücretsiz bir araç kullanabilirsiniz.

İkinci DNS sorunu istemci tarafını etkiler. Bu durumda, yerel DNS önbelleğinizi temizleyebilirsiniz. Bu, tarayıcı önbelleğini temizlemeye benzer.

Windows’ta bir komut satırı açın ve şunu yazın:

ipconfig / flushdns

“DNS Çözümleyici Önbelleği Başarıyla Temizlendi” iletisini görmelisiniz.

MacOS’ta, terminale aşağıdakileri yazın:

dscacheutil -flushcache

Not: Mac’te başarılı işlemlerin mesajı yoktur.

Son olarak, istemci DNS sunucularınızı geçici olarak değiştirebilirsiniz. Varsayılan olarak, DNS sunucuları ISS’niz tarafından sağlanır. Bunları geçici olarak örneğin Google tarafından sağlanan genel bir DNS sunucusuna değiştirebilirsiniz. Bazı insanlar Google’ın genel DNS’sini sürekli kullanmayı tercih eder, çünkü bazı durumlarda daha güvenilirdir.

CDN’yi geçici olarak devre dışı bırakın:

Ayrıca, sorun içerik dağıtım ağıyla (CDN) ilgili olabilir. Üçüncü taraf bir CDN sağlayıcısı kullanıyorsanız, geçici olarak devre dışı bırakmayı deneyebilirsiniz. Bunun için WordPress eklentilerini kullanabilirsiniz. Onlarla CDN güvenliğini devre dışı bırakabilirsiniz.

Cloudflare veya Sucuri gibi arka proxy hizmetlerini kullanırsanız, ek güvenlik duvarını kullandıkları için 504 hatasına neden olabilirler. Çoğu, kaynak sunucunuz tarafından döndürüldüğünde 500 durum kodunu önbelleğe alır. Birçok kullanıcı Cloudflare ücretsiz planında bu sorunu fark etti.

Ne yazık ki, Cloudflare tam bir proxy hizmeti olduğundan, bağlantıyı kesmenin hızlı bir yolu yoktur.

Ancak, Cloudflare’ı suçlamadan önce, iki tür 504 hatası olduğunu bilmek önemlidir:

504 Cloudflare’de Ağ Geçidi Zaman Aşımı (sürüm 1)

Karşılaştığınız sayfanın “504 Gateway timeout Cloudflare-nginx” olarak göründüğünü görürseniz, bu durumda sorun Cloudflare tarafındadır. Kullanıcı desteklerine başvurun. Veya durum sayfalarını kontrol edin. Büyük olasılıkla, bu sorun hakkında zaten bilgilendirilmişler ve üzerinde çalışıyorlar.

Cloudflare’da 504 Ağ Geçidi Zaman Aşımı (sürüm 2)

Sayfayı biraz renkli görüyorsanız burada ne demek istediğimi anlayacaksınız Error 504 yazar ki, bu WordPress barındırma ile ilgili bir sorundur. Lütfen sonraki bölümdeki önerileri takip edin.

Barındırma sağlayıcınızla ilgili sorunları kontrol edin:

Sunucu sorunları, kullanıcıların WordPress web sitelerinde 504 hataları yaşamasının yaygın nedenlerinden biridir. Basit bir ifadeyle, Nginx veya Apache bekleme süresi sona erene kadar bir yanıt bekler.

504 hataları, çok sayıda ziyaretçinin bulunduğu sitelerde, e-ticaret sitelerinde ve çevrimiçi mağazalarda gerçekten çok popüler. İkincisi Woocommerce gibi e-ticaret eklentileri yüklemiş olabilir. Genellikle önbelleğe alınmamış birçok istekleri vardır. Bu, sunucunun aşırı yüklenmesine neden olabilir. Ancak, bu tür hatalar, bloglar da dahil olmak üzere çeşitli web sitesi türlerinde meydana gelebilir. Birçok ev sahibi genellikle bu sorunu çözmek için daha pahalı bir tarife planına geçmeyi önerir. Ve bu genellikle bu sorunu çözmeye yardımcı olsa bile, genellikle gerekli değildir.

Bazı barındırma her sunucu için özel kaynaklar sağlar. Bu, her sitenin kendi yalıtılmış kabında barındırıldığı anlamına gelir. Çalıştırmak için gerekli tüm yazılım kaynaklarına sahiptir (Linux, Nginx, PHP, MySQL). Kaynaklar% 100 gizlidir ve kimseyle paylaşmaz. Ancak bazı paylaşılan WordPress barındırma planlarında bu özellik yoktur. Dolayısıyla, trafiği yüksek olan tüm komşu siteler sitenizde 504 ağ geçidi zaman aşımı hatasına neden olur.

504 hatalarının 503 hatalarına (hizmet kullanılamıyor) hatta 502 hatalarına (kötü ağ geçidi) çok benzeyebileceğini de unutmamak gerekir. Ama aslında farklılar.

Gelecekte bu tür hataları önlemek istiyorsanız, sunucu durumunu izlemek ve sorunları derhal bildirmek için URL leri kontrol eden bir araç kullanabilirsiniz. Bu araçlar, belirtilen URL’ye düzenli olarak bir HTTP HEAD isteği gönderir. Ana sayfanızı kolayca ayarlayabilirsiniz. Ayrıca, kontrol sıklığını 15 saniye ila 10 dakika arasında seçebilirsiniz.

Hizmet, sitenizin hizmet dışı olması durumunda size bir e-posta göndererek sitenin ne zaman gerçekleştiğini gösterir.

Bu, kural olarak sürekli aşırı yüklenmiş bir sanal barındırma kullanıyorsanız özellikle yararlı olabilir. Bu, sitenizin çalışmadığını kanıtlar (örneğin, gece). Bu nedenle, adanmış barındırma işlemine geçmenizi öneririz.

Siteyi spam, botlardan temizleyin ve DDoS saldırılarına karşı koruyun:

Belki de web siteniz botlar tarafından spam olmuş veya bir DDoS saldırı hedefi haline gelmiştir. Bazen bu, önbelleğe alınmamış isteklere ve bunun sonucunda da sunucunun aşırı yüklenmesine yol açar. Tüm bunlar 504 ağ geçidi zaman aşımı hatasına neden olur. İçinde herhangi bir kalıp olup olmadığını görmek için sunucu analizini öğrenebilirsiniz. Bu bilgi için barındırma sağlayıcınızdan talepte bulunabilirsiniz.

İncelemenizi tavsiye ettiğimiz ilk rapor, en üst düzey müşterilerin IP adresleridir. Genellikle, siteniz aniden büyük trafik oluşturmaya başladıysa veya botlar tarafından saldırıya uğradıysa, bu çok yararlıdır.

İncelemeyi önerdiğimiz ikinci rapor, istek ve botlardır. Web sitenizi ziyaret eden kişi sayısını, bot sayısıyla hızlı bir şekilde karşılaştırabilirsiniz. Ancak, tüm botların kötü olmadığını unutmayın. Google Bot gerçekten iyi bir bot, içeriği dizine almak ve arama motorunda tanıtmak için siteyi tarar.

Önerdiğimiz üçüncü rapor bir önbellek analizidir. Burada önbellekte hangi isteklerin eksik olduğunu ve sitenizin en iyi konumlarının neler olduğunu görebilirsiniz. En iyi performansı ve kararlılığı sağlamak için, mümkün olduğunca çok istek önbelleğe almayı denemelisiniz. Bazı kaynaklar büyük miktarda önbelleğe alınmamış istekler oluşturduğundan bu her zaman kullanılamaz. Buna en iyi örnek Woocommerce’dir. Bu istekler, doğru çalışma ve senkronizasyon için gereklidir.

Sitenizde engellenmesi gereken trafik veya IP adreslerini bulup belirlerseniz, WordPress güvenlik eklentisini kullanabilirsiniz. Ancak, tüm barındırıcılar güvenlik eklentilerini yüklemenize izin vermez. İlk olarak, bu tür eklentiler, özellikle sunucuyu tararken performansı etkileyebilir. İkinci olarak, barındırma sağlayıcısı Google Cloud Platform’dan yük dengeleyicileri kullanabildiğinden IP engelleme özelliği bunlarda çalışmayabilir.

Doğal olarak, IP adresleri her zaman barındırma destek servisi tarafından engellenebilir. Ancak, bir saldırının ne kadar uzun ve büyük olduğuna bağlı olarak, bu asla bitemez. Bir alanda saldırılar veya spam engellendiğinde, genellikle diğer bölgelere geçer, IP adreslerini değiştirir veya başka proxy’ler kullanırlar. Bu nedenle, bu durumda, Cloudflare veya Sucuri gibi bir güvenlik çözümü yüklemenizi öneririz.

Eklentilerinizi ve temalarınızı kontrol edin:

Birçok kullanıcı, üçüncü taraf eklentilerinin veya temalarının 504 ağ geçidi zaman aşımı hatalarına yol açmadığına inanır. Ve çoğu durumda bu doğrudur. Ancak, birçok kullanıcının deneyimine göre, önbelleğe alınmayan yavaş bir eklenti isteği PHP çalışanlarınızdan daha fazlasını kullandığından gecikmelere neden olabilir. Bunların sınırına ulaştığınızda, kuyruk eski isteklerinizi kaldırır ve bu da 504 hatalarına neden olabilir. 60 saniyelik bir zaman aşımı sonucu oluşan 502 hatasıyla karıştırılmamalıdır.

Sorunu çözmenin birkaç yolu vardır. Bunlardan biri, tüm eklentilerinizin devre dışı bırakılmasıdır. Devre dışı bırakırsanız verilerinizi kaybetmeyeceğinizi unutmayın. Yönetici paneline erişiminiz varsa, Eklentiler bölümüne gidin ve Devre Dışı Bırak özelliğini seçin. Bu, tüm eklentilerinizi devre dışı bırakır.

Bu sorunu çözerse, kaynağını bulmanız gerekir. Eklentileri tek tek etkinleştirin, her aktivasyondan sonra siteyi yeniden başlatın. 504 hatasını gördüğünüzde, sorunlu eklentiyi tanımlayabileceksiniz. Daha sonra yardım için eklenti geliştiricisine başvurabilir veya WordPress deposunda bir bilet oluşturabilirsiniz.

Yönetici paneline erişiminiz yoksa, sunucunuza bağlanmak için FTP istemcisini kullanabilirsiniz. Eklenti klasörünü plugins_old gibi bir adla yeniden adlandırın. Ardından sitenizi tekrar kontrol edin. Bu işe yararsa, nedeni bulmak için her eklentiyi ayrı ayrı test etmeniz gerekir. Eklentilerin klasörünü yeniden adlandırın. Ardından soruna neden olan eklentiyi bulana kadar içindeki eklenti klasörlerini yeniden adlandırın.

Tüm eklentilerinizin, temalarınızın ve WordPress çekirdeğinin en son sürüme güncellendiğinden emin olun. Ve desteklenen bir PHP sürümü kullandığınızdan emin olun.

Eklenti kötü kod içeriyorsa, büyük olasılıkla bu sorunu çözmek için WordPress geliştiricilerine başvurmanız gerekecektir.

Kayıtları kontrol edin:

Hata günlüklerinizi de kullanabilirsiniz. Bunları barındırma panosunun özel bir bölümünde görüntüleyebilirsiniz. Özellikle kaynağı web sitesi eklentisi ise sorunu hızlı bir şekilde düzeltebilirsiniz. Barındırma hizmetiniz günlük oluşturma araçları sunmuyorsa, günlüğe kaydetmeyi etkinleştirmek için wp-config.php dosyasına aşağıdaki kodu ekleyebilirsiniz:

define (‘WP_DEBUG’, true);
define (‘WP_DEBUG_LOG’, true);
define (‘WP_DEBUG_DISPLAY’, false);

Günlükler genellikle /wp-content klasöründe bulunur. Bazen ayrı klasörlerde olabilirler. Ayrıca, /var/log/apache2/error.log (Apache) veya /var/log/nginx/error.log (Nginx) adresinde bulunan Apache ve Nginx günlüklerini de kontrol edebilirsiniz.

Nginx seçeneklerini değiştirin:

Nginx + FastCGI (php-fpm) üzerinde kendi sunucunuzu ve WordPress web sitenizi koruyorsanız. Ayrıca, Nginx’i Apache için proxy olarak kullanabilirsiniz. Bu durumda, 504 ağ geçidi zaman aşımı hatalarını önlemek için değiştirebileceğiniz ek ayarlar vardır.

Nginx’i FastCGI (php-fpm) ile kullanıyorsanız, önce PHP-FPM dosyasında değişiklik yapmanız gerekir. /Etc/php5/fpm/pool.d/www.conf adresine gidin (PHP sürümüne bağlı olarak değişebilir). Aşağıdaki yönergeyi belirleyin:

request_terminate_timeout = 300

Sonra genellikle /etc/php.ini dizininde bulunan php.ini dosyasını değiştirmeniz gerekir. Max_execution_time yönergesini bulun. Değerini 300’e yükseltin veya yoksa bir yönerge oluşturun:

max_execution_time = 300

Son olarak, nginx.conf dosyasını değiştirmeniz gerekecektir. Nginx sanal ana bilgisayar yapılandırmanıza aşağıdakileri ekleyin:

location ~ .php $ {
  …
 fastcgi_read_timeout 300;
 …
 }

Sonra Nginx ve PHP-FPM’yi yeniden başlatın.

service nginx reload
service php5-fpm reload

Nginx’i Apache için proxy olarak kullanıyorsanız, bu durumda nginx.conf dosyanıza aşağıdakileri ekleyin:

proxy_connect_timeout 600;
proxy_send_timeout 600;
proxy_read_timeout 600;
send_timeout 600;

Ardından, Nginx’i yeniden başlatın.

service nginx reload

İletişim desteği

Sürekli olarak 504 ağ geçidi zaman aşımı hatasıyla karşılaşırsanız ve hiçbir şey düzeltmeye yardımcı olmazsa, barındırma teknik desteğine başvurun. Hatanın nedenini belirlemek ve mümkün olduğunca çok bilgi sağlamak için hangi adımları attığınızı açıklamaya çalışın. Bu, süreci büyük ölçüde hızlandıracaktır.

Sonuç

Gördüğünüz gibi, WordPress sitesinde 504 ağ geçidi zaman aşımı hatasını düzeltmenin birçok farklı yolu ve yöntemi vardır. Genellikle, bu sunucuyla ilgili bir sorundur ve bu durumda bunları çözmek için barındırma hizmetinize başvurmanız gerekir. Ancak bunların üçüncü taraf eklentilerinden veya PHP çalışanlarınızın kuyruk / birikmiş taşmasından kaynaklanabileceğini hatırlamak önemlidir.

Sizlerin bu konuda farklı çözüm önerileri varsa bizlere yorum bölümünde bildirebilirsiniz.

Reklam
Reklamlar

MKorkut

Amaç bilgi.. Android 'den anlamam, sorun gelir araştırmamı yapar çözümü sunarım. Makaleyi iyice okumadan yorum yapmayın lütfen, herkesin anlayabileceği bir sade dil ile sorunları özetleyip makaleyi yayınlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

interbilgi 2024 sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin