Bluetooth Nedir Ve Ne için Kullanabilirim?
Bir şeyin var olduğunu nasıl bilebilirsin, o şeyi kullanıyorsun, ama bu onun hakkında bildiğin tek şey, komik değil mi? Bluetooth kesinlikle onlardan biri. Peki bu Bluetooth nedir? Bu garip ismin nereden geldiğine de şaşıracaksınız. Öğrenmek için sonuna kadar okuyun.
Neler Okuyacaksınız? →
Tam olarak Bluetooth nedir?
Bluetooth, aygıtların yönlendirici, anahtar veya tekrarlayıcı gibi bir aracı yerine doğrudan birbirleriyle konuşmasını sağlayan bir iletişim teknolojisidir. Eski bir telsizin nasıl çalıştığı gibi geliyor, ama değil. Her gün radyo, Bluetooth’un süper ince bir su jeti gibi daha fazla olduğu yerlerde iletişim için bir yangın hortumu yaklaşımından biraz daha fazlasıdır. Bir radyo istasyonu sinyallerine çok fazla güç pompalar ve bunu ayırt etmeden hava dalgalarının üzerinden gönderir. Bluetooth hassaslık için gücü feda eder.
Onu kullanan cihazlar birbirleriyle ancak ikisi de aynı fikirdelerse konuşurlar. Bunu bir Bağlantı Yönetimi Protokolü (LMP) aracılığıyla yaparlar. Aynı anda konuşan insanlarla dolu bir odada iki kişi düşünün. Bu bir sohbeti sürdürmeyi zorlaştırıyor. Şimdi, bu iki kişinin doğrudan birbirlerinin arasında geçen ve başkalarının söylediklerini engelleyen bir tüpü olduğunu hayal edin. Bu iki kişi, konuşmalarını etrafındaki gürültülerden izole eden birbirleriyle bir bağlantı kurmayı başardılar. Bu, iletişimin kalitesini iyi yapar.
Bu tüp ya da sessizlik konisi, diğer kişilerin konuşmayı duymalarını engeller, böylece şimdi korunur. LMP bunu şifreleme ve frekans atlamalı olarak yapar. Artık iletişimin kalitesini ve güvenliğini arttırdınız.
Bluetooth’u bu kadar benzersiz ve kullanışlı yapan da budur. Bluetooth cihazlarıyla dolu bir odanız olabilir, ancak yalnızca birbirleriyle konuşmak isteyenler olabilir. Diğerleri ne söylendiğini bilmiyor.
Bluetooth Sinyali
Bluetooth çok fazla güç harcamıyor çünkü yalnızca 30 feet kadar gidebilecek kadar güçlü bir sinyal atar. Bu nedenle kulaklık gibi küçük cihazların saatlerce ve saatlerce böyle küçük bir bataryayla çalışabilmelerinin nedeni budur. Düzenli bir radyo, birkaç saat içinde birkaç büyük pilden geçer.
Sinyal bant genişliği açısından dar, yani metin gibi temel veri aktarımı için iyi. Ve ses için çok kullanıyoruz, ancak bu Bluetooth’un sınırlarını zorlamaya başlıyor.
Bluetooth ile Neler Bağlanabilir?
Cihaz Bluetooth özellikli olduğu sürece, Bluetooth özellikli herhangi bir cihaza bağlanabilir. İşte muhtemelen en aşina olduğunuz kulaklıklar, fareler ve klavyeler dışında Bluetooth’un nasıl kullanılabileceğine ilişkin bazı örnekler.
Akıllı Saatler: Apple iWatch gibi akıllı saatler ve FitBit gibi spor izleyiciler, telefonunuza Bluetooth ile bağlanabilir. Bu, farklı uygulamalarda kullanmak için verileri telefonunuzla paylaşmalarını sağlar. Örneğin, FitBit uygulaması Bluetooth üzerinden doğrudan FitBit ile senkronize ederek tüm verilerini alır.
İnternet Erişimi Tethering: Dizüstü bilgisayarınızı telefonunuza Bluetooth ile bağlamak mümkündür. Ardından, dizüstü bilgisayarınıza İnternet erişimi sağlamak için telefonunuzun hücresel veri bağlantısını kullanabilirsiniz. Bunu WiFi üzerinden de yapabilirsiniz, ancak bir Bluetooth bağlantısı daha az güç kullanır ve telefonunuzun bataryası daha uzun sürer.
Transferler Dosya: Şunları yapabilirsiniz Bluetooth ile iki cihazı bağlamak ve aralarında dosya transferi. Belki de bir toplantıya katılmak için bilgisayarınızdan telefonunuza bazı dosyaları aktarmak isteyebilirsiniz. Her iki cihazda da Bluetooth varsa, bunu yapabilmeniz gerekir.
Yazdırma: Birçok yeni yazıcı Bluetooth etkindir. Bu, kablolu veya WiFi bağlantınız olmadan telefonunuzdan, tabletinizden veya bilgisayarınızdan yazdırabilmenizi sağlar.
Nesnelerin İnterneti Cihazları : Ampuller ve buzdolapları gibi sıradan ev cihazları ‘akıllı’ hale geldikçe, Bluetooth ile birbirleriyle iletişim kuracaklar. Bu eğilimin devam etmesini bekleyin. Bazı raporlar, her evde 50’ye kadar IoT cihazı olacağımızı gösteriyor.
Neden Bluetooth Denir?
Bluetooth olarak adlandırılmaması gerekiyordu. Bu sadece Bluetooth’u oluşturan projenin kod adıydı. Pazarlama için daha iyi bir isim bulacaklardı. Intel’li, Ericsson’lu, Nokia’lı bir kişi Bluetooth’u geliştirmek için bir araya geldiğinde, Intel’den Jim Kardash bu ismi önerdi.
Bluetooth, iki şeyle ünlü olan Kral Harald Gormsson’un takma adıdır. 958 yılında, King Gormsson, Danimarka ve Norveç’i bir araya getirdi. Ayrıca görünüş olarak mavimsi gri olan bir dişi vardı.
Kardash, teknolojiyi Danimarka ve Norveç’in birleşmesine, “… PC ve hücresel endüstrileri kısa menzilli kablosuz bağlantıya sahip birleştirmek” için birleştirdi.
Pazarlama, RadioWire ve PAN ismiyle mümkün olan yerini aldı. PAN (kişisel alan ağı) zaten yaygın kullanımda olan bir terimdir, bu nedenle ticari markalarını markalayamazlardı. RadioWire’ın ticari markalara ulaşması çok uzun sürdü ve Bluetooth teknolojisi çoktan piyasaya sürüldü. İnsanlar adı hızla kabul etti ve fiilen ticari marka oldu.
İskandinav temasını koruyarak, logo iki Youngar Futhark pistinin bir karışımıdır. Yıldızlara benzeyen Hagall runesi ve B harfine benzeyen Bjarkan runesi, bunlar aynı zamanda Kral Gormsson’un baş harfleriydi, bu yüzden işe yaradı.
Bluetooth’un Geleceği
Bluetooth Özel İlgi Grubu (SIG), sürekli olarak Bluetooth standardı üzerinde çalışan 30.000’den fazla şirketten oluşan bir topluluktur. Şimdi her biri kendi özel kullanımına uygun benzersiz özelliklere sahip olan birçok Bluetooth çeşidi vardır. Şu anda, sürüm 5.1. Her yeni sürüm Bluetooth’a daha fazla hız ve bant genişliği verme eğilimindedir, bu nedenle daha fazla şey için kullanılabilir. Ancak aynı zamanda Bluetooth’un kalitesini ve güvenliğini arttırmak için de çaba harcarlar. Nesnelerin İnterneti büyümeye başladığında, neredeyse her elektronik cihazda Bluetooth’u görmeyi bekleyin.