Windows Kilitlenmelerinin 10 Nedeni
Windows’unuz çok mu sık çöküyor? İşte buna neden olabilecek Windows kilitlenmelerinin 10 nedeni!
Windows‘unuz sıkça kilitleniyor, mavi ekran hataları veriyorsa yolunda gitmeyen bir şeyler var demektir.
Takılmalar, kilitlenmeler, aşırı derecede yavaşlamalar, Windows’un bir parçası olmak zorunda değil. Eğer bu tür sorunlarla düzenli olarak karşılaşıyorsanız, aşağıdaki 10 maddeyi gözden geçirmenizi tavsiye ediyoruz.
Neler Okuyacaksınız? →
Windows Kilitlenmelerinin 10 Nedeni
Bozuk bellek ve anakart: Mavi ekran sorunlarının çoğu, hatalı bellek veya anakart sorunları nedeniyle meydana gelmektedir. Bu tür sorunlarda gereken veri bellekten okunamaz ve Windows’un sistemi geri döndüremediği “Ölümcül Hata” oluşur.
Belleğinizin sağlam olup olmadığını Memtest86 gibi bir araçla test edebilir veya varsa anakartınızla gelen test aracını kullanabilirsiniz. Elinizde fazladan bellek varsa, belleklerinizi değiştirip sorunun tekrar oluşup oluşmadığını kontrol edebilirsiniz.
BIOS ayarları: Anakartların çoğu, uyumluluğa yönelik varsayılan ayarlarla gelirler. Bu ayarlar PC üreticiniz tarafından değiştirilmiş olabilir, ancak CMOS piliniz biterse varsayılana dönebilir. Böyle bir durumda bazı sıkıntılarla karşılaşmanız mümkündür.
Bir başka sorun ise USB ve CD sürücülerinin önyükleme sırasında en üstlerde yer alacak şekilde ayarlanmasıdır. Bu durumda örneğin PC ‘niz de bir USB sürücüyü takılı bıraktığınızda, sisteminiz önyükleme yapmayabilir.
Bozuk kayıt defteri, bozuk veya hatalı sürücüler
Bozuk kayıt defteri: Windows’un kayıt defteri, eskisi kadar sık sorun çıkarmasa da zaman zaman bozulması mümkün. Böyle bir durumda kayıt defterinizi kayıt defteri onarma araçlarıyla tamir etmeyi deneyebilirsiniz. Windows’un sistem geri yükleme aracı da, sisteminizi kayıt defterinin düzgün çalıştığı bir zamana geri almanıza yardımcı olabilir.
Bozuk veya hatalı sürücüler: Donanıma ne yapacaklarını söyleyen yazılımlara sürücü adı veriliyor. Sürücüler doğru çalışmadığında kilitlenmelere ve mavi ekranlara yol açabilirler. Bu tür kilitlenmelerde genellikle bir hata mesajı ekrana gelir. Bazen bu hatanın hangi donanımla ilgili olduğunu da görebilirsiniz. Hata hakkında daha fazla bilgi için onu Google’da aratın.
Sorunun hangi donanımdan kaynaklandığını bulduktan sonra bu donanımınızın en son sürücülerini indirerek yükleyin. Sorun düzelmezse sürücüleri tamamen kaldırıp tekrar yüklemeyi deneyin.
Sabit disk sorunları: PC’niz birden bire önyükleme yapacağı diski bulamamaya başladıysa, belirli dosyaları açarken sisteminiz kilitleniyorsa, sorun sabit diskinizde olabilir. Windows’u açabiliyorsanız, ücretsiz sabit disk araçları ile sabit diskinizi tarayın.
Ancak sabit diskinizin önyükleme yapmaması, onun bozuk olduğu anlamına gelmiyor. Emin olmak için onu farklı bir PC’ye takıp denemenizi tavsiye ediyoruz.
Donanım çakışmaları, virüs ve trojanlar…
Donanım çakışmaları: Donanım çakışmaları, zaman zaman Windows’un kafasının karışmasına neden olabilir ve kilitlenmeler, mavi ekranlarla sonuçlanabilir. Bir donanım çakışması olup olmadığını Aygıt Yöneticisi’n de görebilirsiniz. Çakışan donanımların simgesinin üzerinde sarı ve siyah bir ünlem işareti olacaktır. Böyle bir donanımın hangi bileşenle çakıştığını görmek için, ona sağ tıklayıp Özellikler sayfasına bakabilirsiniz.
Donanım çakışmalarını çözmek için sürücüleri yeniden yüklemeyi, BIOS ayarlarınızı ve donanım ayarlarınızı gözden geçirmeyi deneyebilirsiniz. Bu konuda sorunu Google’da araştırmanız, çözümü bulmanızı kolaylaştırabilir.
Virüs ve trojanlar: Virüs ve trojanlar sisteminizdeki sürücüleri ve önemli sistem dosyalarını silebilir, yönetimsel ayarları değiştirebilir. Tüm bunlar, beklenmedik kilitlenmelere ve çeşitli sorunlara neden olabilir. Yapabileceğiniz en iyi şey, güvenilir bir antivirüs indirerek bilgisayarınızı taramaktır. Zararlıyı kaldırmayı başarazsanız, sürücünüzü temizleyip Windows’u baştan yüklemeniz gerekebilir.
Güç sorunları: Bazen bozuk bir güç kaynağı, sisteme yeteri kadar gücü sağlayamaz ve açıklaması güç kilitlenmelere neden olabilir. Bu durumun tek çözümü, güç kaynağını değiştirmektir. Evinizin elektrik bağlantısındaki sorunlar da bilgisayarınızı etkileyebilir.
Yazılım: Yazılım hataları genellikle Windows’un kilitlenmesine neden olmazlar. Bununla birlikte sisteminizdeki rastgele takılmaların sorumlusu, yazılımsal sorunlar olabilir. Bu tür sorunları genellikle Windows’u güvenli modda açarak ve msconfig aracıyla başlantıçtaki uygulamaları kapatarak çözebilirsiniz.
Aşırı ısınma: Bilgisayar bileşenleri, ısınmaya karşı duyarlıdır. Bazı bileşenler, aşırı ısıdan hasar görmemek için kendisini kapatacaktır. Bu durumda sisteminizin kilitlenmesi normaldir.
Aşırı ısınma sorunlarının bozuk fan, havalandırma delikleri tıkanmış bir kasa gibi farklı kaynakları olabilir.