32 Bit ve 64 Bit İşletim Sistemi Arasındaki Fark
32 Bit ve 64 Bit işletim sistemi arasındaki fark nedir? 32 bit ve 64 bit işletim sistemi veya yazılım terimlerini duymuş olmalısınız. Sisteminize oyun veya yazılım yüklediğinizde, size 32 bit sürümünü mü yoksa 64 bit sürümünü mü yüklemek istediğinizi sorar. Bu sayıların genellikle ne anlama geldiğini merak etmek doğaldır.
Bunlar işletim sisteminin iki farklı versiyonu. Yeni bir bilgisayarınız varsa veya son on yılda bir tane varsa, 64-bit işletim sistemi sürümüne sahip olabilirsiniz. Eski bilgisayarlarda 32-bit işletim sistemi vardı, ancak 64-bit işletim sistemi ortaya çıktığında, 64-bit işletim sistemlerinin sunduğu çeşitli avantajlar nedeniyle insanlar onları tercih etmeye başladı.
Sisteminize hangi işletim sistemlerini kurduğunuzu, sistem ayarlarının yaklaşık bölümleri altında kontrol edebilirsiniz. Eğer bir 32-it işletim sisteminiz varsa, bunun birkaç nedeni olabilir. Bilgisayarınız eski olabilir veya yazılımınızı 64-bit olarak güncellemediniz.
Ancak, 32 bit veya 64 bit işletim sistemi olsun olmasın ne fark eder? Eh, aralarında çok büyük bir fark var. Aşağıda, 32 bit işletim sistemi ve 64 bit işletim sistemi arasındaki farkı anlamanıza yardımcı olacak bazı noktalar bulunmaktadır.
Neler Okuyacaksınız? →
32 Bit ve 64 Bit İşletim Sistemi Arasındaki Farklar
32 Bit ve 64 Bit işletim sistemleri arasında ki farkların ne olduğu konusunda merak edilen tüm soruların cevapları aşağıda ki sıralamada mevcuttur.
Değerler Bilgisayarın Sahip Olabileceği Değerler
32 Bit ve 64 Bit İşletim Sistemleri arasındaki temel fark, bir bilgisayarın sahip olabileceği değerlerin sayısıdır. Bunu sıfırdan anlamanız gerekir. Bilgisayarın ikili dili anladığını hepimiz biliyoruz. Yani, bir bitte 1 veya 0 olabilir. Bu, 1 bitin bilgisayarın 2 farklı değeri olabileceği anlamına gelir. Aynı şekilde 4 bit 16 farklı değere sahip olacaktır. Burada yaptığımız şey bize 16 veren 2 ^ 4’ü hesaplamaktır. Öyleyse, 32-bit (2 ^ 32) değerini hesaplarsak 4,294,967,296 alacağız. Bu 32 bitlik bir bilgisayarın 4,294,967,296 adresleme değerine sahip olabileceği anlamına gelir.
64 bitlik bir bilgisayar veya işletim sistemi için aynısını hesaplarsak, 18.4 litreden fazla sayı alırız. Bu, 64 bit bir bilgisayarın 32 bit işletim sisteminden çok daha fazla olan 18.4 katrilyon değerine sahip olabileceğini gösterir. Yani, farkın oldukça büyük olduğunu görüyorsunuz, sadece iki katı değil. Bu yüzden, 64-bit işletim sisteminin 32-bit işletim sisteminden daha fazla değer saklama ve kullanma yeteneğine sahip olduğu ve dolayısıyla 64-bit işlemcinin 32-bit işlemciden daha yetenekli olduğu açıktır. 64 bit işlemci daha büyük bellek ve bellek adreslerine sahip olabilir.
RAM Kullanımı
64 bit ve 32 bit işletim sistemi arasındaki diğer bir fark, RAM kullanım yeteneğidir. Ne zaman yeni bir bilgisayar ya da dizüstü bilgisayar almayı düşünürsek, ilk makinede istediğimiz ilk şey yüksek RAM. Birden fazla yazılımla uğraşıyor olsanız bile, yüksek RAM’e sahip olan bilgisayar sorunsuz çalışır. Kolaylıkla büyük yazılımı işleyebilir. Yüksek bir RAM bilgisayarınızı kolayca hızlandırabilir. Dolayısıyla, eğer bir 32 bit işletim sistemine sahipseniz, adresleme yeteneği çok daha düşük olacaktır ve bu nedenle sisteminiz daha küçük bir RAM destekleyecektir. 32 bit işletim sisteminin destekleyebileceği maksimum RAM 4 GB’a kadardır. Daha yüksek bir RAM taksanız bile, işletim sistemi mevcut olanın 4 GB RAM’inden faydalanabilir. Bu, 32-bit işletim sisteminin 4 GB RAM’den daha fazlasını kullanamayacağının bir sakıncasıdır.
Öte yandan, 64-bit bir işletim sistemi 32-bit işletim sisteminden çok daha yüksek olan 8 TB’a kadar RAM kullanabilir. Hepimiz biliyoruz ki video oyunları, mühendislik, yazılım geliştirme, 3D grafik oyunları, programlar vs. yüksek RAM gerektirir. Bu nedenle, yüksek performans için bilgisayarınızda daha yüksek bir RAM olmasını istiyorsanız, sisteminize 64 bit işletim sistemini kurduğunuzdan emin olun.
Uygunluk
32 bit işletim sistemi aynı zamanda uyumluluk açısından 64 bit işletim sisteminden farklıdır. Tüm eski programlar ve yazılımlar 32-bit işletim sistemi üzerinde çalışmaktadır ve çoğu hala 32-bit işletim sistemini desteklemektedir. Bu programları sisteminize kolayca yükleyebilirsiniz ve eğer 32-bit işletim sisteminiz varsa mükemmel çalışacaktır. Ancak, yalnızca 64 bit işletim sistemini destekleyen diğer yazılımlardan ne haber? Peki, bunları 32 bit işletim sistemi üzerinde çalıştıramayacaksınız, çünkü uyumlu değiller. Bu, yalnızca 64 bit uyumlu yazılımı değil, 32 bit işletim sisteminizde yalnızca 32 bit ile uyumlu bir yazılımı çalıştırabileceğiniz anlamına gelir.
Ancak 64-bit işletim sistemi ile durum böyle değil. Bu işletim sistemindeki herhangi bir yazılımı 32 bit uyumlu mu yoksa 64 bit uyumlu mu çalıştırabilirsiniz. Bu, 64 bit işletim sisteminiz varsa sisteminizdeki her yazılımı çalıştırabileceğiniz anlamına gelir. 64 bit işletim sisteminde uyumluluk bir sorun olmayacak. 64 bit işletim sistemleri geriye dönük uyumluluk ile tasarlanmıştır, böylece 64 bit sistemlerde 32 bit programları bile çalıştırabilirsiniz.
Verim
Şimdi verimlilik hakkında konuşalım. 64 bitlik bilgisayarın 8 TB’a kadar RAM kullanma gücünden daha fazla değere ve güce sahip olduğu, daha önce 4 GB RAM kullanan ve eskisinden 4 kat daha düşük değerleri kaldırabilen sistemden daha verimli olacağı açıktır. 64 bit işletim sistemi yüksek verimlidir. Bu nedenle, sisteminize yüklediğiniz tüm 64 bit yazılımlar, daha fazla RAM kullanacaklarından daha kararlı ve verimli olur.
Güvenlik özellikleri
32 bit ve 64 bit işletim sistemi arasında çok önemli bir fark güvenlik özellikleridir. Evet, 64 bit işletim sistemi ile daha fazla güvenlik özelliği elde edersiniz. Sisteminizi saldırganlardan korumak için Adres Alanı Düzeni Rastgele Oluşturma, Zorunlu Sürücü İmzalama, tüm kötü amaçlı yazılımlar tarafından sağlanan sisteminizde çalıştırılmayan tüm imzasız sürücülerin, aygıt sürücülerini önlemek için Çekirdek Düzeltme Koruması dahil 64 bit işletim sistemi tarafından sunulan güvenlik özellikleri var Çekirdeğin yamalanmasından, Veri Uygulama Koruması, WOW64 vb.
Yani, bunlar 32 bit ve 64 bit işletim sistemi arasındaki fark vardı. 64 bit işletim sistemi size 32 bit işletim sisteminden çok daha fazlasını sunar ve ayrıca bundan daha uyumludur. Bu nedenle, ne zaman donanım satın almanız gerektiğine göre, 64 bit olduğundan emin olun; böylece 64 bit işletim sistemi yükleyebilir ve bunun avantajlarından yararlanabilirsiniz. Yine de, bugünlerde bilgisayar satın alırsanız 64-bit işletim sistemi ile geleceği ya da böyle bir işletim sistemini destekleyeceği yönünde.
32 Bit ve 64 Bit İşletim Sistemi Arasındaki Farklar hakkında bildiğiniz makalemizde olmayan bilgi mevcutsa bize yorum bölümünde bildirebilirsiniz.