Gelmiş Geçmiş En Başarısız 10 Sosyal Ağ
İnternet tarihi bir çok başarısız sosyal ağ girişimi ile dolu. Bu girişimlerden bir bölümü Apple ve Google gibi internet devlerine aitken, büyük çoğunluğu başarılı dönemlerinin ardından vefasız kullanıcıları tarafından terk edilen sosyal ağlar oluşuyor.
Neler Okuyacaksınız? →
Gelmiş Geçmiş En Başarısız 10 Sosyal Ağ
MyLife.com tarafından yayınlanan infografikte, tarihin en başarısız 10 sosyal ağı konu edilmiş. Bir dönemin en popüler sosyal ağlarının da yer aldığı listedeki 10 girişimin ortak tarafı şimdilerde adlarından fazla bahsedilmiyor oluşu.
Listeye girmeyi ‘başaran’ diğer başarısız sosyal ağların arasında Digg, Delicious, MySpace ve Friendster gibi bir dönemin popüler isimleri yer alıyor. Listeye giren en ilginç girişim ise 40 yaş üzerini hedef alan sosyal ağ Eons.
Listede sıralama şu şekilde;
- Birinci sırada Apple yönetiminin müzik severler için geliştirdiği iTunes Ping yer almakta. Steve Jobs ve ekibi tarafından büyük umutlarla geliştirilen sosyal ağ, geçtiğimiz yıl içerisinde kapanmıştı.
- İkinci sırada iTunes Ping gibi büyük bir teknoloji devinin sahibi olduğu Google+ yer alıyor. Ancak Ping’in aksine Google+ hizmet sunmaya devam ediyor. Hatta Google yönetimi büyük umut bağladıkları sosyal ağları için para ve mesai harcamaya devam ediyor.
- Üçüncü sırada ise del.icio.us sosyal ağı yer almakta sosyal ağ 2009 ve 2010 yıllarında güzel bir yükseliş sergilemiş ama 2011 ve 2012 yılları arasında düşüş göstermekte.
- Delicious.com da ki amaç sık kullanılan siteleri,makaleleri vb içerikleri kayıt ettiğiniz koleksiyon diyebiliriz.
- Dördüncü sırada ise Eons ‘dur. 2007-2008 yılları arasında yükseliş göstermiş olan Eons sosyal ağ platformu ise 40 yaş üzerini baz alan platformudur.
- Beşinci sırada ise Diaspora yer almakta. 2010 – 2012 yıllarında yükseliş gösteren joindiaspora facebook a karşı olarak sosyal ağlarda yerini almış bir platform. Üye olurken kendinizi tanımlayacak 4 adet isim belirlemektesiniz. Google + mantığına benzer bir sistem.
- Altıncı sırada ise Google yönetiminin bir başka projesi Orkut. 2006- 2011 yılları arasında yükseliş göstermiştir. Orkut sosyal ağında ki amaç ise sanal ortamda insanları, sosyal toplulukları bir araya getirmek.
- Yedinci sırada ise Xanga sosyal ağı yer almakta. 2006 – 2008 yılları arasında yükseliş gösteren Xanga sosyal ağ ını bir blog gibi düşünün ama bu blogda sizden başka farklı blog yazarları da mevcut.
- Sekizinci sırada ise Digg sosyal ağı yer almakta. 2006 – 2010 yılları arasında yükseliş gösteren Digg sosyal ağ platformu ise anlık olarak bağlantı paylaşabileceğiniz, üyelik gerektiren bir sistemdir. İçerik olarak haber, resim ve video gurubundan birini seçmeniz gerekir. Bağlantı linkinizi ve içerik grubunu seçtikten sonra Digg.com botları sitenizde bağlantıyı inceler, yazınıza özgün başlık, giriş metnini ve varsa resmi seçtinten sonra düzenleme yapabilmeniz için size sunar.
- Dokuzuncu sırada ise Friendster sosyal ağı yer almakta. 2006 – 2009 yılları arasında yükseliş gösteren Friendster, insanların eski arkadaşlarını bulma, yeni arkadaşlıklar edinme ve çevrim içi içerik paylaşmaya yardımcı olmayı esas almış bir sosyal ağ platformudur.
- Ve son sırada MySpace sosyal ağıdır. 2006 – 2010 yıllarında yükseliş gösteren bir ağ olan MySpace farklı dillerde hizmet veren site aracılığı ile görsel, video ve bağlantı paylaşabilir, günlük tutabilirsiniz.