WiFi 6: Bilmeniz Gereken Her Şey [Rehber]
Yeni nesil WiFi 6, masaya daha hızlı bir hız kazandırıyor. Her zaman WiFi kullanıyoruz, ancak yalnızca birkaçı adlandırma kuralları ile iyi anlaşılıyor. Çünkü, WiFi’nin çok fazla sürümü var ve adlandırma şeması, teknolojiyle yakından ilgili olmayanları anlamak ve hatırlamak zor bir teknik jargon. Ancak, bu yakında değişmek üzere.
Görünüşe göre, WiFi Alliance (WiFi teknolojisini destekleyen ve WiFi ürünlerini sertifikalandıran bir kuruluş) yeni bir adlandırma kuralı kabul ederek, farklı WiFi sürümlerini anlamak ve ayırt etmek ve kendilerine yardım etmek, sıradan insanların (sınırlı teknoloji anlayışıyla) çok daha kolay olacaktır. bir ağ cihazı için alışveriş yaparken bilinçli bir karar verin.
Neler Okuyacaksınız? →
WiFi 6: Bilmeniz Gereken Her Şey [Rehber]
Şimdiye kadar, WiFi adlandırma sözleşmesi, Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEEE) tarafından geliştirilen kablosuz yerel alan ağları (WLAN) için bir özellik ailesi olan 802.11 protokolüne ve bu nedenle de 802.11a, 802.11b standartlarına dayanmaktadır. , 802.11g, 802.11n ve 802.11ac. Bu mevcut adlandırma kuralına göre, yeni nesil WiFi, ideal olarak 802.11ax olmalıydı. Bununla birlikte, yeni WiFi standardını 802.11ax olarak belirtmek yerine, WiFi Alliance karmaşayı önlemek ve sıradan insanların anlamasını kolaylaştırmak için WiFi 6 olarak adlandırmaya karar vermiştir.
Yeni sayı tabanlı adlandırma kuralıyla, önceki iki standart olan 802.11n ve 802.11ac, şimdi WiFi 4 ve WiFi 5 olarak adlandırılıyor. Bununla birlikte, bu isimlendirme sözleşmesi önceki standartlara daha fazla geri gitmez, ama mantıklı olmak gerekirse, tüm dizilişin yeni isimlendirme sözleşmesine göre nasıl göründüğü-
- 802.11a – Wi-Fi 1
- 802.11b – Wi-Fi 2
- 802.11g – Wi-Fi 3
- 802.11n – Wi-Fi 4
- 802.11ac – Wi-Fi 5
- 802.11ax – Wi-Fi 6
WiFi 6 (802.11ax) nedir?
WiFi 6, WiFi ağlarını daha hızlı, daha güvenilir ve enerji açısından daha verimli hale getirmesi gereken önceki nesil WiFi nesillerinin aksine, altıncı nesil WiFi standardıdır. Bu yeni standart hakkındaki vurgulayıcı faktör, bu kuşağın başlangıcında, WiFi Alliance’ın işleri daha basit tutmaya ve mevcut alfasayısal adlandırma kurallarından çok daha basit bir sayısal şemaya bırakmaya karar vermiş olmasıdır. Bu nedenle, altıncı nesli 802.11ax değil, WiFi 6 olarak adlandırıyor.
Adlandırma kurallarındaki değişiklik dışında, WiFi 6, ağ kapasitesinde artış, daha yüksek transfer oranları ve güç verimliliğinde iyileştirmeler sağlamakla birlikte gelir. Bu değişiklikler ve geliştirmeler, talep üzerine yoğun ürün ve hizmetler için kesintisiz bir deneyim sağlayacak kadar tutarlı ve güvenilir olmasını vaat eden bir ağ deneyimi oluşturmak için bir araya gelir.
WiFi 6’nın eski standartlardan farkı nedir?
Eski standartların aksine, WiFi 6, 1GHz’den 7GHz’e kadar farklı spektrum bantları altında çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Yaygın olarak kullanılan 2.4GHz ve 5GHz spektrum bantları. WiFi 6 ile kullanıcılar, 802.11ac (WiFi 5 / akım) standardına göre 4x’e kadar daha yüksek üretim hızları ve% 75 daha az gecikme süresi de bekleyebilirler.
WiFi 6 Teknolojisi
Bunu başarmak için, WiFi 6, MU-MIMO (Çoklu Kullanıcı Çoklu Giriş, Çoklu Çıkış) ve OFDMA (Dikey Frekans Bölmeli Çoklu Erişim) gibi teknolojileri kullanır. Bu, ağınızda çok fazla cihaz olsa bile, nispeten daha az gecikmeyle daha hızlı hızları koruyacağınız anlamına gelir. Özetle, bağlı cihazların sayısına bakılmaksızın, eski nesillere kıyasla WiFi 6 ile daha iyi bir deneyime sahip olacaksınız.
Wi-Fi Alliance’a göre, bir WiFi 6 erişim noktası, MU-MIMO ve OFDMA teknolojisi ile aynı anda çok sayıda cihazı kullanabilecek. MU-MIMO kullanarak, bir yönlendirici aynı anda aynı anda daha fazla veri aktarmalarına izin verirken çok sayıda kullanıcıya hizmet verebilir. Ancak, WiFi 6, MU-MIMO’yu kullanan ilk sürüm değil. Geçmişte, diğer Wi-Fi standartları da bu teknolojiyi yüksek hızda veri aktarımı olan birden fazla kullanıcıya hizmet vermek için kullandı. Ancak, WiFi 6 ile teknolojinin, iddialara göre oldukça belirgin olan bazı önemli iyileştirmeleri var.
Öte yandan, OFDMA teknolojisi, eski standartlarla kullanılan Ortogonal Frekans Bölmeli Çoklama (OFDM) teknolojisine göre bir gelişmedir. Adından da anlaşılacağı gibi, bu teknoloji aynı anda birkaç kullanıcıdan aynı anda veri iletimi ile çoklu erişim sunar. Ancak, OFDM teknolojisinin bir dezavantajı, bazı ciddi gecikme sorunlarına yol açabilmesidir. Bu sorunu ortadan kaldırmak için OFDMA, bir AP’nin (Erişim Noktası) veri iletimini zamanlamasını ve aynı anda birden fazla müşteriden / müşteriden veri iletmek için frekansları daha fazla bölmesini sağlayan resme girer. Bir şekilde, bu gecikme süresini azaltarak ve sırayla verimliliği artırarak bir kanalda daha fazla cihazın çalışmasına izin verir.
WiFi 6 Güvenliği
Düşük gecikme süresine ek olarak, WiFi 6 ayrıca WPA3 (Wi-Fi Korumalı Erişim 3) desteği ile gelişmiş güvenlik sunar. Başlatılmamışlar için, WPA3, güvenli kablosuz bilgisayar ağları için üçüncü nesil standarttır. WPA3-Kişisel’de 128-bit ve WPA3-Kurumsal modda 192-bit şifreleme kullanır ve PSK (Önceden Paylaşımlı Anahtar) değişimini daha güvenli bir ilk anahtar değişimi ile değiştirir. Wi-Fi Alliance’a göre, WPA3 standardı zayıf şifrelerden kaynaklanan güvenlik sorunlarını hafifletecek ve ayrıca cihazların kurulum sürecini basitleştirmeye yardımcı olacaktır.
Bazı WiFi 6 uygulamaları nelerdir?
Çoğunlukla, WiFi 6 uygulamalarının çoğu mevcut uygulamalara benzemektedir, ancak WiFi 6, eski sürümlere göre bazı önemli gelişmeler sunmayı amaçlamaktadır. Başlangıçta, daha hızlı ve daha güvenilir bir ev ağı ve parazitsiz halka açık Wi-Fi deneyimi sağlamanın yanı sıra, WiFi 6 IoT donanım cephesinde daha iyi pil performansı ve daha iyi menzili ile düşük gecikme süresiyle daha yüksek performans sunar araç içi sistemler.
WiFi 6 ve 5G arasındaki farklar nelerdir?
5G, bu yıl çıkacak başka bir kablosuz teknoloji. Ve bununla, birçok insan WiFi 6 ile paylaştığı farklılıklar ve benzerliklerle karıştırılıyor. Bu yüzden, onu parçalamak için, iki kablosuz teknolojinin ortak yönleri ve farklılıklarından bazıları.
Hem WiFi 6 hem de 5G gibi benzerliklerden bahsetmek, önceki nesillerine göre daha hızlı hız ve performans iyileştirmeleri sunmayı iddia ediyor. Ayrıca Beamforming ve MU-MIMO gibi birkaç temel teknolojiyle örtüşüyorlar. Bununla birlikte, bunun dışında, ikisinin kullanım, uyumluluk ve kullanılabilirlik gibi bazı önemli farklılıkları vardır.
WiFi 6 ile kullanıcılar, iç mekanlarda (ev, ofis, kamusal alanlar vb.) Daha hızlı İnternet hızlarına erişim sağlayan WLAN (Kablosuz Yerel Alan Ağı) adını alırlar. Oysa 5G ile, kullanıcılar, kenar hesaplamaya ve IoT’ye (Nesnelerin İnterneti) doğru uzanan uygulamalarla hareket halindeyken daha hızlı bir hızda eğlenmelerini sağlayan bir mobil deneyim sunan bir WAN (Geniş Alan Ağı) alır.
İki kablosuz teknoloji arasındaki diğer bir belirgin fark, destekleyebileceği cihaz yelpazesidir. WiFi 6 ile Wi-Fi Alliance, normal insanların yeni nesli anlamalarını ve ayırt etmelerini kolaylaştırmak için terminolojiyi değiştirdi. Ayrıca bir dizi performans iyileştirmesi de eklendi. Bunun dışında, WiFi 6, eski WiFi nesillerine benzer ve bu nedenle eski nesil ağ ekipmanı ile geriye dönük olarak uyumludur. Bu, eski nesil cihazların hala WiFi 6 AP’leri kullanabilecekleri anlamına geliyor. Buna rağmen, aynı hızları alamayabilirler ve bu nedenle daha düşük hızlarla uğraşmaları gerekebilir.
Öte yandan, 5G ile işler tamamen farklı olacak, çünkü tamamen yeni bir teknoloji ve daha hızlı hız ve ek avantajlar elde edebilmesi için bir cihazdaki en yeni donanım setini gerektiriyor. Bu, eski cihazların 5G ağlarına bağlanamayacağı ve WiFi 6’dan farklı olarak eski cihazlardan yararlanamayacak ve en yeni teknolojiden yararlanamayacağı anlamına gelir.
WiFi 6 durumunda yılın sonuna doğru bir yerde olan ve 5G için 2019 ile 2022 arasında herhangi bir yerde olduğu gibi.
WiFi 6’yı nasıl edinebilirim?
Açık olmak gerekirse, yeni cihazlar satın almanız gerekir: yeni yönlendiriciler, yeni dizüstü bilgisayarlar, yeni telefonlar, her şey. Daha basit bir deyişle, mevcut cihazlarınızda WiFi 6 hazır olmalarını sağlayan bir yazılım güncellemesi yoktur. Hepsinin içinde özel bir donanıma ihtiyacı var.
Şu anda, WiFi 6 desteği olan birçok cihaz yok. Ancak WiFi Alliance, 2019’un üçüncü çeyreğinde cihazlar için WiFi 6 sertifikası sunmaya başladığında, bir yerde piyasaya giren uyumlu cihazları görmeyi bekleyebiliriz. aynı zaman diliminde. Mevcut senaryoda olduğu gibi, D-Link ve Asus WiFi 6 uyumlu yönlendiricilerini bu yılın başlarında CES’te zaten duyurdular. Bahsetmiyorum bile, birkaç ay önce WiFi 6 yönlendiricilerini tanıtan Netgear, insanların satın alması için zaten mevcut.
Akıllı telefonlara gelince, WiFi 6 şu anda yalnızca Samsung’un Galaxy S10 serisi tarafından desteklenmekte olup, birkaç ay önce duyurulmuştur ve satın alınabilir. S10, yaklaşmakta olan akıllı telefonlar için mevcut en iyi yonga seti olan ve Wi-Fi 6’yı destekleyen yepyeni Qualcomm Snapdragon 855 işlemciyle geliyor ve diğer üreticilerin akıllı telefonlarında olduğu gibi zaman, ve WiFi 6 desteği olan daha fazla akıllı telefon görmeden önce muhtemelen yılın sonuna doğru bir yerlere kadar uzanabilir. Söylememek gerekirse, WiFi 6 uyumlu bir AP (erişim noktası) kullanabilmek için WiFi 6’nın avantajları, eninde sonunda uyumlu cihazlara sahip olmasından kaynaklanıyor.
wifi-6 modemler birazda ucuz olsa tadından yenmeyecek bir teknoloji. Ama wifi-6 uyumlu modemler çok pahalı birde sıkıntı bizim bilgisayarlar eski tabi yani biz biraz zor kullanırız gibi :) turknet gibi mükemmel hızda internet kullanıyorum ama modem wifi bağlantısı yüzünden faydalanamıyorum.
Yeni nesil tüm cihazları desteklemekle birlikte eski nesil cihazlara da destek sağlayacak bir teknoloji olacaktır muhtemel.