Google Tag Manager ya da Google Etiket yöneticisi nedir? Google Etiket Yöneticisi, HTML kodunu değiştirmeden web sitenize izleme kodları eklemenin bir yoludur. Geliştirici ekibiniz olmadan kullanıcı etkileşimlerini kurun ve izleyin.
Neler Okuyacaksınız? →
Google Tag Manager Nedir?
Google Tag Manager (GTM), web sitenize pazarlama ve analiz etiketlerini kodu değiştirmek zorunda kalmadan kolayca eklemenizi ve yönetmenizi sağlayan ücretsiz bir Google aracıdır. GTM ile Google Analytics, Facebook Pixel ve diğerleri gibi etiketler, web sitesinin kodunda değişiklik yapmak için bir geliştirici kiralamak zorunda kalmadan eklenebilir ve düzenlenebilir.
GTM, web sitenize etiket eklemek, düzenlemek ve yönetmek, ayrıca değişiklikleri test etmek ve yayınlamak için kullanımı kolay bir ara yüz sağlar. Web sitesinde düğme tıklamaları veya form gönderimleri gibi belirli olayları izlemek için özel etiketler ve tetikleyiciler de oluşturabilirsiniz. Ayrıca GTM, etiketlerle ilgili sorunlarda hata ayıklama ve sorun giderme işlevleri sağlar.
GTM’yi kullanarak web sitenizin izleme ve analizlerini geliştirebilir ve kullanıcı davranışını daha iyi anlayabilirsiniz. Ayrıca, kararlarınızı dayandırabileceğiniz daha doğru veriler sağlayarak pazarlama kampanyalarınızı daha iyi optimize etmenize yardımcı olabilir.
Google Etiket Yöneticisi Nedir? Web Sitem İçin İhtiyacım Var mı?
Google Etiket Yöneticisi (Google Tag Manager), pazarlama ekiplerinin web sitelerine gömülü izleme kodlarını daha fazla kontrol etmelerinin bir yoludur. Teknoloji veya geliştirme ekibinizden web sitesinin HTML koduna yeni izleme kodları eklemelerini istemek yerine, pazarlamacılar HTML’de görünen kodları doğrudan Google Etiket Yöneticisi üzerinden yönetebilirler.
Etiket Yöneticisi ile ne yapabilirim?
Geliştirme ekibinize sormadan yeni izleme kodlarını değiştirme ve ekleme yeteneğinin ötesinde, daha fazla izleme de ekleyebilirsiniz. Google Etiket Yöneticisi‘nin (Google Tag Manager) gücünü tam olarak kullanabilmeniz için temel HTML, JavaScript ve CSS sınıflarını anlamanız gerekir.
Google Etiket Yöneticisi’nde, “ tetikleyici (Trigger) ” olarak adlandırılan bir şey ayarlayabilirsiniz. Temel olarak, bir tetikleyici ile, kullanıcılar tıklama veya kaydırma gibi belirli şeyler yaptığında, Google Analytics gibi analiz platformunuza veri gönderebilirsiniz.
Bunu zaten Google Etiket Yöneticisi olmadan yapabilirsiniz, ancak geliştirme ekibinizden ayarlamasını istemeniz gerekir. Google Tag Manager ile bunu kendinizin Tag Manger’in kontrol panelinden yapabilirsiniz.
Ayarlayabileceğiniz bazı tetikleyicilere bakalım.
Sayfa Görünümleri
Belirli bir kullanıcı türü web sayfanızı yüklediğinde bir günlük girişi yapmak için analiz platformunuza veri göndermek istiyorsanız, bunu “Sayfa Görünümü” tetikleyicileri ile yapabilirsiniz. Bunu yalnızca sayfa konumu, belirli çerezlerin varlığı gibi belirli koşullar yerine getirildiğinde veya sayfada belirli öğeler mevcutsa tetikleyebilir. JavaScript’i biliyorsanız, verilerin gönderilmesi gerekip gerekmediğini anlamak için JavaScript bile kullanabilirsiniz.
Tıklanma
Belirli tıklamaları izlemek istiyorsanız, izlemek istediğiniz ilgilendiğiniz öğelerin CSS sınıflarını belirleyerek bunu yapabilirsiniz. Kullanıcılar tıkladığında, “Tıkla” tetikleyiciniz ateşlenir ve bunu analiz platformunuza gönderir.
Kullanıcı etkileşimi
Tag Manager ayrıca kullanıcı kaydırma derinliklerini veya bir sayfada belirli öğeler görünüp görünmediğini izleyebilir.
Tarih Değişiklikleri
Bir sayfalık uygulamalar kullanıyorsanız, kullanıcı uygulamanın farklı bölümlerine gittiğinde izlemesi zor olabilir. Bunun nedeni, farklı bir sayfaya gidip yüklemek yerine, uygulamanın sadece yeni içeriği göstermesidir. Tek sayfalık uygulama Geçmiş Web API’sini uygun şekilde uygularsa, adresini tarayıcının URL çubuğundaki ve geçmişindeki bilgileri değiştirebilir.
YouTube ve Facebook gibi birçok popüler web sitesi zaten bunu yapıyor. Sayfa yeniden yüklenmiş gibi görünse de, gerçekten gördüklerinizi değiştiren tek sayfalık bir uygulamadır. Aynı zamanda, tarayıcınızın URL çubuğunda ve geçmişinde görünenleri de değiştirir.
Etiket Yöneticisi, kullanıcılarınızın URL çubuğundaki ve geçmişindeki bu tür değişiklikleri dinleyebilir. Bir web uygulamasının belirli bölümleri bir etkinliğe girmeniz sizin için önemliyse, Etiket Yöneticisi‘nden hepsini yapabilirsiniz.
Diğer olasılıklar
HTML, CSS ve JavaScript’te yolunuzu biliyorsanız, Google Etiket Yöneticisi’ni kullanarak hemen hemen her şeyi tetiklemek için hemen hemen her tetikleyiciyi programlayabilirsiniz.
Google Tag Manager ya da Google Etiket Yöneticisi’ne ihtiyacım var mı?
Sonunda, Google Etiket Yöneticisi‘nin işletmeniz ve/veya çevrim içi web siteniz için ihtiyacınız olan bir şey olup olmadığını düşünmeniz gerekir. Aşağıda ihtiyacınız olup olmadığına karar vermenize yardımcı olacak iki durum listesi bulunmaktadır.
Evet ihtiyacım var:
- Pazarlama ekibim web sitemizde birçok özel izleme yapıyor.
- Geliştirme ekibim, analitik ve izleme kodlarını güncellemek için çok fazla istek alıyor.
- Pazarlama ekibim, HTML, CSS ve JavaScript kullanarak kendi web sayfalarını sıfırdan oluşturabilen insanlar içerir.
- Pazarlama ekibim bunu istiyor, böylece daha iyi takip yapabiliyorlar.
Hayır, ihtiyacım yok veya ikinci bir görüşe ihtiyacım var:
- Yukarıdaki makaleyi anlayamıyorum çünkü çok fazla teknik şeyden bahsediyor ve aşina olmadığım fantezi terminolojisini kullanıyor.
- Tek sahip olduğum Google Analytics’in kurulu olduğu ve başka bir şey olmadığı. Ayrıca özel etkinlikler gibi başka bir şey yapmam.
İlk deneyimle, ikinciden daha fazla ilişki kurduğunuzu düşünüyorsanız, muhtemelen zamana yatırım yapmalısınız. Aksi takdirde, şu anda bunun için hazır olmayabilir.
Google Tag Manager’ı (Google Etiket Yöneticisini) Kurmak
Tag Manager’ı kurmak için temel işlem Google Analytics izleme kodunuzu ayarlamakla hemen hemen aynıdır. Temel olarak, web sitenizdeki her sayfaya iki kod snippet’i eklemeniz gerekir. Bir <head>
kod parçası, HTML kodunuzun bölümüne, daha sonra da bir diğerine geçecektir <body>
. Kod pasajı, Google Etiket Yöneticisi hesabınıza giriş yaptıktan ve bir hesap kabı oluşturduktan sonra elde edilebilir.
Google’ın süreci ayrıntılı olarak açıklamak için hızlı bir başlangıç kılavuzu vardır.
WordPress gibi bir içerik yönetim sistemi (CMS) kullanıyorsanız, iki Etiket Yöneticisi kod parçacığınızı doğru yerlere yapıştırmanız için temanızın yönetici ayarlarınızda yerleri olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
Yüklemeden sonra sitenizi ziyaret ederek kodunuzun gerçek HTML’de bitip bitmediğini her zaman kontrol ettiğinizden emin olun ve <head>
etiketten sonra ve etiketten sonra kodu arayın <body>
. Bazen, yönetici olarak giriş yaparken CMS’nin izleme kodu ekleyemeyebileceğini unutmayın. Bunu aşmak için sitenizi açın ve HTML kaynak kodunu özel bir tarama penceresinde görüntüleyin.
Kodu doğru şekilde yerleştirmek için herhangi bir ayar yoksa, platformunuz için bir eklenti de arayabilirsiniz.
BTW, Google Etiket Yöneticisi, UTM kodlarını yönetmenize yardımcı olmaz.
İnsanlar bazen Google Etiket Yöneticilerini UTM kodları veya UTM etiketleri ile karıştırırlar. Aynı hatayı yapmayın.
UTM Kodları, pazarlamacıların web bağlantılarına, web adreslerine veya URL’lere fazladan bilgi eklemelerinin bir yoludur. Ekstra bilgi, web sayfanızın görünümünü değiştirmez. Bununla birlikte, Google Analytics’in yüklü olması ve ekstra bilgileri bağlantıya düzgün bir şekilde yapılandırmanız yararlı olur. Birisi URL’deki UTM kodunu içeren bağlantıyı ziyaret ettiğinde, Google Analytics ek bilgileri görecek ve bu bilgileri Google Analytics verilerinize ekleyecektir.
Bunun için bir kullanım durumu, belirli bir trafiği belirli bir çabanızla ilişkilendirmek istiyorsanız, “kaynak” parametresini değiştiren bir UTM koduna sahip bir web bağlantısı gönderebilir veya paylaşabilirsiniz. Bu nedenle, bir kişi özel hazırlanmış bir bağlantıyı ziyaret ettiğinde, Google Analytics bu oturumun belirtilen kaynaktan geldiğini kaydeder.
Tag Manager bunları gerçekten yönetmiyor. Google Etiket Yöneticisi, izleme kodunu daha kolay enjekte etmenize ve belirli olayları veya kullanıcı davranışlarının gerçekleşmesini dinlemenizi sağlar.