AndroidGenel

Android Cihazlardan Bloatware Nasıl Kaldırılır?

Reklamlar

Ağır özelleştirme seçenekleriyle de bilinen Android, en popüler mobil işletim sistemidir. Ama genellikle bir Android işletim sistemi ve onun kişiselleştirilmesi için düşkünlüğümüz bir sürü fedakarlığa yol açıyor – Yavaş Android güncellemeleri bunlardan biri.

Ancak bugün, tüm zamanların en yanlış günahından bahsedeceğiz – Önceden yüklenmiş uygulamaları Android cihazlarda zorlamak.

Bloatware nedir?

Bloatware temel olarak cihaz üreticileri tarafından kilitlenmiş olan önceden yüklenmiş uygulamalardır. Başka bir deyişle, OEM uygulamalarını standart yöntemlerle silemezsiniz. Google Pixel cihazları Android kullanıcılarının bloatware’i devre dışı bırakmasına izin verirken, Samsung, Xiaomi, Huawei gibi diğer OEM’ler de her türlü engellemeyi kısıtlıyor.

OEM’in cihazları kilitleme ve bloatware parçalarını yükleme alışkanlığı yeni bir şey değil. Android’in başlangıcından bu yana, Google bu yanlış uygulamalara yıllarca devam ediyor. Şaşılacak bir şey yok ki şirket 5 milyar dolar para cezasına çarptırıldı.

Özelleştirilmiş Android tabanlı bir işletim sistemi, satıcının cihazını benzersiz kılarken, cihazlara takılan bloatware, üreticilerin ekstra para harcayabilmelerine yardımcı olur. Ayrıca, stok Android’den daha fazla farklılaştırma, üreticiye daha fazla kontrol ekliyor. Genel olarak, tüm para ve rakipler üzerinde güç hakkında.

Her neyse, aşağıda cihazınızda önceden yüklenmiş uygulamaları silmek için uygulayabileceğiniz birkaç yöntem belirttim.

Android Cihazlardan Bloatware Nasıl Kaldırılır?

# 1 Via Root (Kök Üzerinden)

Köklendirme, cihazınızın tüm potansiyelini açar. Esas olarak, kullanıcıya üreticinin (OEM) daha önce engellediği gizli dizinlere erişim sağlar.

Cihazınız köklendirildikten sonra, kullanıcıya daha fazla kontrol sağlayan köklü uygulamalar yükleme fırsatına sahip olursunuz. Popüler olan, üreticilerin kilitlediği uygulamaları kaldırabileceğiniz Titanium yedekleme.

Köklendirmenin çirkin bir dönüşe neden olabileceğini ve cihazınızda birçok soruna yol açabileceğini unutmayın. Bu yola gitmeden önce cihazınızın derinlemesine yedeğini almanızı ve cihazınızın güvenliğini sağlamanızı tavsiye ederim. Buradan köklenme hakkında daha fazla bilgi edinin.

# 2 ADB araçları aracılığıyla

Cihazınızı köklendirme işlemine devam etmek istemiyorsanız, Android’de önceden yüklenmiş uygulamaları silmenin en iyi yolu muhtemelen ADB araçlarıdır.

İhtiyacınız olan şeyler

  • Cihazın USB sürücüleri (Google, farklı OEM’ler için USB sürücülerinin bir listesini oluşturdu)
  • Google geliştiricileri web sitesinden ADB araçlarını indirin ve ayıklayın.
  • Uygulamanın tam adını öğrenmek için Google Play Store’dan Uygulama Müfettişini indirin

Bloatware Kaldırma Adımları (Root’lamaya gerek yok) –

  1. Android cihazınızda Ayarlar ⇒ Sistem ⇒ Telefon Hakkında Developer Geliştirici seçeneklerini etkinleştirmek için Yapı Sayısına beş kez dokunun.
  2. Sistem Ayarları’nda Geliştirici Seçenekleri’ne gidin USB USB hata ayıklamayı açın.
  3. Android cihazınızı USB kablosuyla takın ve “Sadece Şarj Et” modundan “Dosya Aktarımı” moduna geçin.
  4. ADB dosyalarını ayıkladığınız dizine gidin.
  5. Shift + Sağ tuşla klasörün herhangi bir yerine tıklayın ve açılan menüden “Güç Kabuk Penceresini Aç” seçeneğini seçin.
  6. Komut İstemi’ne şunu yazın: “adb devices
  7. USB hata ayıklama kutusundan Android cihaz bağlantısını kullanmak için PC’ye izin verin.
  8. Yine aynı komutu yazınız. Bu, komut terminalindeki “yetkili” mesajını verecektir.
  9. Şimdi bu komutu yazın: “adb shell
  10. Android cihazınızda App Inspector uygulamasını açın ve uygulama paketinin tam adını arayın.
  11. Alternatif olarak, “pm liste paketleri” yazabilir ve bir sonraki komuta kopyalayıp yapıştırma adını yazabilirsiniz.
  12. Windows PowerShell’de aşağıdaki komutu girin: “pm uninstall –k —user 0 <name of the package>”

Küçük bir tavsiye: Birkaç Android uygulamasının kaldırılması, cihazınızı kararsız hale getirebilir. Bu nedenle, kaldırdığınız sistem uygulamaları için bilge seçimler yapmak çok önemlidir.

Ayrıca, fabrika ayarlarına sıfırlama işleminin, yukarıdaki yöntemlerle kaldırdığınız tüm bloatware’leri de kurtaracağını unutmayın. Temel olarak, uygulamalar cihazdan silinmez; Şu anki kullanıcıyı kaldırıyorlar, hanginiz?

Son olarak, tüm resmi OTA güncellemelerini üreticiden alacağınıza ve evet! Bu yöntemler herhangi bir cihaz garantisini geçersiz kılmaz.

Reklam
Reklamlar

MKorkut

Amaç bilgi.. Android 'den anlamam, sorun gelir araştırmamı yapar çözümü sunarım. Makaleyi iyice okumadan yorum yapmayın lütfen, herkesin anlayabileceği bir sade dil ile sorunları özetleyip makaleyi yayınlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

interbilgi 2024 sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin