GenelLinuxNasıl Yapılır?Yazılım

25 En İyi Ubuntu Komutları ve Kısayolları

Reklamlar

“Linux gibi bir sistem oluşturmak için sadece iyi bir kodlayıcı olmak zorunda değil, aynı zamanda sinsi bir piç de olmanız gerekir” dedi Said Linus Torvalds. Ubuntu, üretken bir şeyler yapmanıza yardımcı olan ve ayrıca size birçok Kodlama Yazısı öğreten bir işletim sistemidir. Ancak, Yeni Başlayanlar tarafından kolayca anlaşılması kolay değildir. Görevinizi kolaylaştırmak için, 2019 yılının en çok kullanılan 25 En İyi Ubuntu Komutları ve Kısayolları nı ekledik.

En İyi Ubuntu Komutları: Bilgisayar sahibi kişilerin çoğu, içinde Windows işletim sistemini kullanır! İşletim sistemi, etkileşimde bulunmamızı ve bilgisayara komutlar vermemizi sağlayan bir programdır. İşletim sistemi olmadan, bilgisayarda herhangi bir işlem gerçekleştirilemez.

Windows dünyadaki tek işletim sistemi değil! Ancak, kullanıcı dostu arayüzü sayesinde en yaygın kullanılan işletim sistemlerinden biridir. Windows dışında MacOS, Android, Ubuntu, vb. Gibi çeşitli işletim sistemleri vardır.

Ubuntu Nedir?


Bu, Debian’a dayanan bir Linux dağıtımıdır. İlk olarak 2004 yılında piyasaya sürüldü ve hala dünyanın dört bir yanındaki insanlar tarafından kullanılıyor! Ubuntu’nun varsayılan kurulumu LibreOffice, Firefox, Thunderbird, Transmission vb. Gibi diğer birçok yazılımla birlikte gelir. Ayrıca, Sudoku ve satranç gibi önceden yüklenmiş birkaç oyun vardır.

Windows işletim sisteminden farklı olarak , bu işletim sistemi hemen hemen her görevi yerine getirmenize yardımcı olabilecek bir dizi güçlü komut satırına sahiptir. Ubuntu’da komut satırlarını kullanmak, grafik arayüzünü kullanmaktan daha hızlıdır!

Böylece, burada yeni başlayanlar için en kullanışlı Ubuntu komut satırlarından bazılarıyla birlikteyiz!

Yeni Başlayanlar İçin 25 En İyi Ubuntu Komutları ve Kısayolları


Nasıl dizin oluşturulur?

Bu, ‘ mkdir ‘ komutunu kullanarak yapabileceğiniz en temel şeylerden biridir . Bu dizini oluşturmak istediğiniz yeri belirtebilirsiniz.

Bir dizinin içeriğini nasıl görebilirim?

Ubuntu’da bir dizinin tüm içeriğini listelemek için ‘ ls ‘ komutunu kullanabilirsiniz.

Not: Mevcut çalışma dizininin içeriğini görüntüler.

Bir dosyayı nasıl yeniden adlandırabilir / kopyalayabilir / silebilirim?

Bir dosyayı yeniden adlandırmak için mv komutunu kullanın . Örneğin, log.txt dosyasını new_log.txt olarak yeniden adlandırmak için şu komutu çalıştırın: mv log.txt new_log.txt.

Bu komutu, bir dosyayı bir konumdan diğerine taşımak için de kullanabilirsiniz. Örneğin, log.txt dosyasını / home / klasörüne taşımak için ‘mv log.txt / home / folder’ komutunu çalıştırın.

Bir dosyayı bir dizinden diğerine kopyalamak için ‘ cp ‘ komutunu kullanabilirsiniz. Örneğin, cp log.txt / home / folder / home / folder dizininde bir log.txt kopyası oluşturacaktır .

Bir dosyayı kaldırmak için ‘ rm ‘ komutunu kullanabilirsiniz. Bu komutta, bir dosya ismi argüman olarak girmeniz beklenir. Örneğin, geçerli dizinde mevcutsa, rm log.txt metin dosyasını kaldıracak, rm /home/folder/test/log.txt ise test dizininde bulunan metin dosyasını kaldıracaktır.

Bir dizini kaldırmak için, rr komutuyla -r komut satırı seçeneğini kullanın. Örneğin, rm -r / home / folder / test / tüm alt dizinleri ve dosyaları ile test dizinini silecektir.

Bir dosya nasıl aranır?

Bir dosyayı aramak için ‘ find ‘ komutunu kullanabilirsiniz. Bu komutla birlikte dizin yolunu ve dosya adını girmeniz gerekir. Dizini belirtmezseniz, mevcut çalışma dizininde dosyanızı arar komutunu bulun.

SuperUserDo (sudo).

Bu komut sudo , SuperUserDo için bir kısaltmadır. Kökten izin gerektiren komutları yazarken kullanmanız gerekecek (bir kök kullanıcısı değilseniz). Yapmanız gereken tek şey, bu komutu root izniyle çalıştırmak istediğiniz komuttan önce yapmanız yeterlidir.

Bilgisayarı kapat (Poweroff).

Bu komut, bilgisayarınızı Ubuntu terminalini kullanarak kapatmanızı gösterir. Bu komutu, bilgisayarınızı kapatmanın geleneksel yönteminin yerine kullanabilirsiniz.

Disk alanınızı nasıl kontrol edebilirsiniz?

Depolama, bilgisayarın önemli bir özelliği olduğundan, birinin disk alanını izlemesi gerekir. Disk alanınızla ilgili tüm bilgileri almak için ‘ df ‘ komutunu kullanabilirsiniz.

Komut satırlarının yanı sıra, Ubuntu’da bulunan klavye kısayollarını da grafik arayüzünden kurtarmak için kullanabilirsiniz.

Ubuntu Terminal Klavye Kısayolları

Ctrl + Shift + T- Geçerli terminaldeki yeni sekmeyi aç.

Ctrl + ÜstKrkt + W- Geçerli sekmeyi kapatın.

Ctrl + R- Yazdıklarınızla eşleşen komutları bulmak için geçmişinizi aramanızı sağlar.

Ctrl + C- Geçerli işlemi durdur.

Ctrl + Z- Mevcut işlemi, SIGSTOP sinyalini göndererek askıya alın.

Ctrl + Shift + C- Vurgulanan komutu panoya kopyalayın.

Shift + Insert- Pano içeriğini yapıştırın.

Yukarı / Aşağı Ok tuşları- Komut geçmişinizi kaydırmak için kullanılır, aynı komutu birden çok kez hızlıca uygulamanıza olanak sağlar

SEKME Birini yazdığınız komutu tamamlamak için kullanabilirsiniz. Birden fazla seçenek varsa, tüm olası tamamlamaları kaydırmak için birkaç kez basabilirsiniz.

En Yararlı Ubuntu Bilmeniz Gereken Komutlar

Sr. No.Ubuntu Komutu Özelliği
1SudoHerhangi bir komutu süper kullanıcı olarak çalıştırmak için (root)
2passwdŞifreyi değiştirmek için
3sudo -uBir komutu başka bir kullanıcı olarak çalıştırmak için
4gksudoGrafiksel sudo uygulaması
5sudo visudoSudo izinlerini değiştirmek için sudoers dosyasını düzenlemek için
6apt-get -f installBozuk paketi düzelt
7apt-cache showpkgPaket bilgisini göster
8apt-cache searchBelirli bir paketi aramak için
9apt-get autoremoveBir paketi kaldırmak için
10fsckDosya sistemindeki tutarsızlığı kontrol etmek için yardımcı program. Örneğin. fsck / dev / sdb
11Ctrl+Alt+backspaceAsılıysa X-sunucusunu yeniden başlat
12/etc/x11/xorg.confX11 yapılandırma dosyası

Sonuç:

Bunlar yeni başlayanlar için Ubuntu’daki en kullanışlı komutlar ve kısayollardı! Grafiksel arayüzü kullanmadan belirli görevleri yürütmek için bu komutları / kısayolları kullanabilirsiniz. Bu komutlara / kısayollara aşina olduktan sonra, sık sık görevleri bu Ubuntu komutları / kısayollarıyla kolayca yürütebilirsiniz.

Yeni başlayanlar için bu kadar yararlı bir Ubuntu komutu / kısayolunu kaçırdıysak, lütfen aşağıdaki yorumlar bölümünde bize bildirin. Şerefe !?

Reklam
Reklamlar

MKorkut

Amaç bilgi.. Android 'den anlamam, sorun gelir araştırmamı yapar çözümü sunarım. Makaleyi iyice okumadan yorum yapmayın lütfen, herkesin anlayabileceği bir sade dil ile sorunları özetleyip makaleyi yayınlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

interbilgi 2024 sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin