Online Dükkân Nasıl Açılır?

Özellikle 2020 yılının başından itibaren tüm dünyayı saran COVID – 19 salgını, tüm insanlığın alışkanlıklarını kökten bir şekilde değiştirmeye başladı. Yeni normal olarak adlandırılan bu dönemde alışveriş alışkanlıkları da bir hayli farklılaştı.

Halihazırda gelişen iletişim teknolojileri ile birlikte artış gösteren internet üzerinden alışveriş yapma davranışı, COVID – 19 salgını ile birlikte belki de altın çağını yaşıyor. Bu da geleneksel alışveriş alışkanlıklarında köklü bir değişim olacağının sinyallerini veriyor. Artık insanların birbirleriyle mümkün olduğu kadar az temas ettikleri internet üzerinden alışveriş dönemi denebilir. Hal böyle olunca da geleneksel tarzda satış yapan firmaların birçoğu da internet üzerinden alışverişe adapte olmak zorundalar.

Hal böyle olunca son zamanların en çok merak edilen konularından biri de online dükkân nasıl açılır sorusu oldu. Ticaretle uğraşan herkesin ürünlerini satabilmek için kuracakları bir online dükkân sitesinin en basit haliyle nasıl kurulacağını anlatmaya başlıyoruz.

Alan Adı ve Hosting Hizmeti Satın Alma

Öncelikle internet sitesi kurmak deyince herkesin aklına bunu yapmak için ne ölçüde teknik bilgi gerektiği konusu gelmektedir. Burada bahsedeceğimiz online dükkân açma yöntemi, çok derin teknik bilgi gerekmeden internet sitesi kurmanızı sağlayacaktır. Temel bilgisayar kullanma becerilerine sahip herkes, belirteceğimiz şekilde online dükkân açabilir.

Sunucu Ethernet Kablosu
Sunucu Ethernet Kablosu

Ancak bundan önce internet sitesinin yayın yapacağı yerle ilgili altyapıyı kurmamız gerekiyor. Altyapı dediysek bundan da gözünüzün korkmasına gerek yok. Nitekim sitenizin yayın yapacağı alan adı ve sitenizin içeriklerinin barındırılacağı internet sunucusunu satın almaktan bahsediyoruz.

Bildiğiniz üzere tüm internet siteleri o sitelere ulaşmak isteyen kişilerin tarayıcılarının adres çubuklarına girdikleri bir adres, yani alan adı üzerinden yayın yapar. Sizin sitenize ulaşmak isteyen kişiler de bu alan adını tarayıcılarının adres çubuklarına girerek online dükkanınıza ulaşacaklardır. Peki, bu alan adını nasıl alacaksınız?

Her şeyden önce bu alan adınızın başka bir site tarafından kullanılmaması gerekiyor. Zira başka bir site tarafından kullanılan alan adı üzerinden yayın yapmanız mümkün değildir. Satın almayı düşündüğünüz alan adının yayın yapmaya uygun olup olmadığını kontrol ettikten sonra bu alan adını satın almalısınız. Bu işlemi sadece bu işi yapan siteler üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için yapacağınız basit bir internet araması sonucunda kolayca alan adı satın alacağınız bu şirketlere ulaşabilirsiniz.

Satın alacağınız alan adının sadece belli bir süreliğine sizin kullanımınızda olacağını unutmayın. Dolayısıyla alan adını satın alırken sitenizi ne kadar süreyle aktif tutacağınız göz önünde bulunduracağınız bir süreliğine satın almaya özen gösterin.

Alan adını satın aldıktan sonra sitenizin içeriklerinin barındırılacağı ve sitenize erişim sağlamak isteyen kişilerin sizin adresinize giriş yaptıktan sonra içeriklerinize ulaşmalarını sağlayacak internet sunucu hizmeti, yani hosting hizmeti satın almanız gerekmektedir.

Bunun için sitenizin içeriğinin boyutunun ne kadar olacağını göz önünde bulunduracağınız bir paket ile yine alan adında olduğu gibi tüm sorumluluğunun size ait olduğu bir internet sunucusunu, yine bu işi yapan firmaların siteleri üzerinden kiralamanız gerekecektir. Daha detaylı bilgi için https://www.hostinger.web.tr/web-hosting adresine gidebilir ve hızlı bir şekilde dilediğiniz hosting paketini satın alarak sitenizi kurmaya hazır olabilirsiniz.

Seo uyumlu hosting hakkında merak ettikleriniz mi var? O halde sizi SEO Uyumlu Hosting Nasıl Seçilir? makalemizi okumaya davet edelim..

WordPress Altyapısını Kurma

Sitenizi hiçbir şekilde bir yazılım dili ya da teknik bilgiye ihtiyaç duymadan kolay bir şekilde kurabilmek için bizim önereceğimiz yol WordPress altyapısıdır.

WordPress Altyapısını Kurma
WordPress Altyapısını Kurma

WordPress, hazır şablonlarla internet sitesi kurmak için geliştirilmiş bir araçtır. WordPress’in kurulum dosyalarını internet sitenizin yönetim paneli üzerinden sitenizin sunucusuna yükledikten sonra sitenizi kurmaya hazır olacaksınız. Bu noktada belki de sizi en çok zorlayacak kısım WordPress kurulum dosyalarını yüklemek olacaktır. Ancak endişe etmeyin. Hepsini anlatacağız.

Öncelikle satın aldığınız alan adını hosting sunucunuz ile eşledikten sonra artık o alan adı üzerindeki tüm tasarruf size ait olacaktır. Bu sunucuyu yönetmek içinse yine hosting hizmetini satın aldığınız firmanın size sunmuş olduğu yönetim panelini kullanmanız gerekmektedir. Elbette ki yönetimin tek yöntemi bu değildir. Ancak bizce en pratik yolu budur. Genellikle cPanel tarzı yönetim altyapıları kullanarak hosting sunucusuna dilediğinizi yükleyip silebilirsiniz.

Hosting sunucunuzun dosya yönetim paneline girdikten sonra buraya WordPress’in resmî sitesinden indirdiğiniz kurulum dosyasını yüklemeniz gerekecektir. Kurulum dosyası bir klasör olarak indirilecektir. Bu dosyayı hosting panelinizdeki public.html klasörünün içine yükleyin.

Ardından sitenizin adresi üzerinden siteye giriş yapın. Burada sizden bazı bilgiler isteyecektir. İstediği tüm bilgiler hosting satı aldığınız firmadaki hesabınızda bulunur. Bu bilgilerle birlikte WordPress hesabınızı da sitenin yöneticisi olarak tanımladıktan sonra artık sitenizde WordPress altyapısı kurulmuş olacaktır. Site dosya yönetim panelinizdeki veri tabanında tanımlı olan yöneticiye ait kullanıcı adı ve şifreniz ile birlikte sitenizin WordPress yönetim paneline girin.

Tema Seçimi ve İçerik Oluşturma

WordPress’in en büyük kolaylığı sizlere hazır temaları sitenize giydirerek bu tema üzerinde oynama yapma imkânı sunmasıdır. Zaten bu yüzden herhangi bir teknik detaya hâkim olmadan pratik bir şekilde internet sitesi kurmak, WordPress ile mümkün olmaktadır.

Tema Seçimi ve İçerik Oluşturma
Tema Seçimi ve İçerik Oluşturma

Nitekim sitenize WordPress altyapısını kurduktan sonra yönetim paneline girin ve “Görünüm” menüsünden “Temalar”ı tıklayın. Buradan dilediğiniz temayı seçerek “Uygula” derseniz sitenizin o temadaki gibi göründüğünü göreceksiniz. Ardından yine yönetim panelinden sitenize sayfalar ekleyebilirsiniz.

WordPress içerik yönetim sisteminin bir diğer artısı da eklenti uygulamalarıdır. WordPress eklentileri ile sitenize gelişmiş internet araçlarının tamamını uygulayabilirsiniz. Nitekim online dükkân siteleri için olmazsa olmaz eklentilerden biri WooCommerce eklentisidir. Bu eklentiyi sitenizde hangi temayı kullanırsanız kullanın e – ticaret için muhakkak kullanmak zorundasınız.

Bununla birlikte WooCommerce eklentisini kullanarak site üzerinde ürün satışı yapmak ve siteye ürün eklemek gibi işlemlerin tamamını pratik bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. WooCommerce’in WordPress üzerinden hazırlanan online satış siteleri için en büyük avantajı temel sürümünün site üzerinden satış yapılabilmesini sağlayabilecek ölçüde ücretsiz olmasıdır. Ancak WooCommerce’in temel sürümü, adı üstünde giriş seviyesindeki online satış siteleri için kullanışlıdır. Nitekim siteniz üzerinde satış yaptığınız ürün adedi arttıkça daha gelişmiş uygulamalara site üzerinde ihtiyaç duyacaksınız. Bunlara örnek olarak; siteye abonelik sistemi veya ürün satın alan kullanıcıya benzer ürünlerin gösterilmesi şeklindeki uygulamalar gösterilebilir. 

Ayrıca bu kadar geniş bir kitle tarafından kullanılan (neredeyse e – ticaret sitelerinin %40’tan fazlası) bir eklenti olması nedeniyle alışveriş yapılan bir internet sitesinin karşı karşıya gelebileceği en büyük sorunlardan biri olan güvenlik açıkları da yine WordPress ve WooCommerce sorumluluğu altındadır. Dünyanın en iyi güvenlik uzmanlarıyla çalışan Automattic şirketine bu noktada gözünüz kapalı güvenebileceğinizi belirtelim. 

Ayrıca yine WooCommerce’in en büyük avantajlarından bir diğeri de siteniz üzerindeki verileri çok kolay bir şekilde takip etmenize imkan tanımasıdır. Kolay Analytics özelliğiyle tüm satış verilerinizi takip edebilirsiniz. Bu verilere örnek olarak sitenize günün hangi saatinde daha çok hangi müşteri profilinin girdiği veya hangi müşterilerin hangi ürünlerden daha çok aldığı gibi veriler sayılabilir. 

Bütün bunların yanı sıra ekleyeceğiniz ürünlerin görsellerinin profesyonel olmasına dikkat edin. Ayrıca ürün açıklamalarını da yine özgün yapmaya çalışın. Özgün ürün açıklamaları ürünlerinizin arama motorlarındaki görünürlüğünü arttıracaktır. Bununla birlikte WooCommerce’in en önemli özelliklerinden biri de eklentide ürün açıklamaları eklemenin oldukça kolay olmasıdır. Pratik bir şekilde WooCommerce üzerinden sitenizdeki tüm ürünleri açıklamalarıyla birlikte ekleyebilirsiniz. 

Son olarak birkaç WordPress e – ticaret teması önererek bitirelim.

Exit mobile version