GenelTeknoloji

Cep telefonu bataryaları neden patlar?

Reklamlar

Son zamanlarda yaşanan Cep telefonu patlaması tehlikesine maruz kalmamak için önemli tavsiyeler: Isınan ve şişen bataryaları kullanmayın. Telefonu ya da bataryalı cihazları sıcakta bırakmayın.

Cep Telefonu Bataryaları Neden Patlar?

Uzmanlar cep telefonunuz şarjda iken telefonunuzu kullanmamanızı tavsiye ediyor. Öyle ki geçtiğimiz günlerde Çin haber ajansı Xinhua ‘da çıkan bir habere göre 23 yaşındaki Ma Ai Lun, çalan akıllı telefonuna cevap verdiği anda elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetti.

Cep telefonu bataryaları neden patlar?
Cep telefonu bataryaları neden patlar?

Çin ‘de ki olaya benzer bir olay İsviçre’de de yaşandı, İsviçre’de oturan 18 yaşındaki Fanny Schlatter, çalıştığı iş yerin de boya kutularını kamyona taşırken ‘Akıllı telefonu ‘nun cebinde patlaması sonucu yaralandı. Ülkemiz de de Zonguldak’ta bomba gibi patlayan cep telefonu bataryası güvenlik kamerasına yansımıştı. Bu olaylardan sonra akıllı telefonlarda bataryalar hangi durumlarda patlar sorusunu akıllara getirdi. Bir telefon bataryasının ömrü ortalama bir yıl. Çoğu yetkili servislerde telefon bataryasının ömrünü ve performansını ölçen test aletleri mevcut bu aletleri kullanarak test edebilirsiniz.

Batarya Patlama Olasılığı Hangi Ürünlerde Görülüyor?

Mobil cihazınızın ya da farklı bir cihazınızın bataryasının patlama olasılığı genellikle yan sanayi ürünlerde görüldüğü tespit edilmiş. Bataryaların patlamasının sebebi ise ilgili cihazların daha önce uzman olmayan kişiler tarafından tamir edilmesi yada aşırı ısıya maruz kalması sonucu ortaya çıkmış.

Telefonun batarya ve şarj aletlerinden oluşan orijinal parçalarından her hangi birinin yan sanayi ürünle değiştirilmesi elektronik cihazın sistemini etkiliyor.
Bu değişiklik bataryaların ısınmasına ya da şişmesine sebebiyet verebiliyor.

Uzmanlar bataryanın patlayacağını önceden kestirmek pek mümkün olmadığını belirtmekte. Ancak yaşanan olaylardan yola çıkarak ısınan ve şişen bataryaların patlama riskinin çok yüksek olması ve bu durumda yapılacak ilk iş bataryayı telefondan ayırmak olduğunu belirtmekteler. Bu işlemlerden sonra ısınan ve şişen bataryaları bir daha kullanılmaması gerektiği konusunda uyarılarda bulunmaktalar.

Uzmanlar, “Cam önü gibi güneşin doğrudan alan yerlere herhangi bir mobil aygıt içinde batarya barındıran hiç bir şeyi bırakmamak lazım.” uyarısında da bulunmaktalar.

Reklam
Reklamlar

MKorkut

Amaç bilgi.. Android 'den anlamam, sorun gelir araştırmamı yapar çözümü sunarım. Makaleyi iyice okumadan yorum yapmayın lütfen, herkesin anlayabileceği bir sade dil ile sorunları özetleyip makaleyi yayınlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

interbilgi 2024 sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et