CAPTCHA’lar Nasıl Çalışır ve Neden Bu Kadar Zor?

CAPTCHA’lar nasıl çalışır ve nelerdir? ReCAPTCHA’lardan farkı nedir? Ve neden çoğu bu kadar zor?

Bir öğe satın almaya veya bir hesaba giriş yapmaya çalışıyorsunuz. Kimlik bilgilerinizi girersiniz, ancak devam etmeden önce insan olduğunuzu kanıtlamanız gerekir. “Ben robot değilim” onay kutusunu seçin. Deşifre etmeniz gereken bozuk basamaklı bulanık bir görüntü görüyorsunuz. Bunlar CAPTCHA’lar. Can sıkıcı olabilirler, ancak zorunludurlar. Değil mi?

CAPTCHA Nedir?

CAPTCHA, bilgisayarları ve insanları ayıran tam otomatik bir halk turing testi anlamına gelir. Adlarını Turing testini oluşturan kriptanaliz dehası Alan Turing’den alıyorlar. Bu, bir makinenin davranışının bir insandan ayırt edilemez olup olmadığını görme düşüncesini incelemenin bir yoludur.

Standart bir Turing testinde, gerçek bir kişi test konularını değerlendirir. CAPTCHA’lar genellikle bir bilgisayar tarafından yönetilmez. Bazıları buna “Ters Turing Testi” diyor, bazıları ise İnsan Etkileşim Koruması (HIP) olarak biliyor.

CAPTCHA’lar, botların web sitelerine spam göndermesini önlemek için oluşturulmuştur. Herhangi bir deneyimli teknoloji uzmanı, milyonlarca hesaba otomatik olarak kayıt yapan bir program oluşturabilir. CAPTCHA’lar bunu önlemek için tasarlanmıştır.

Bunun nedeni, bilgisayarların bozuk metinlerin şifresini çözmeyi zor bulmasıdır – veya en azından insanlardan daha zor. Çoğu CAPTCHA mesajı, mesajı daha da gizlemek için arka planda farklı degradelerle eşleştirilir.

2003 yılında Carnegie Mellon Üniversitesi, Pittsburgh tarafından yazılmış olmasına rağmen, CAPTCHA’ları kimin yarattığına dair tartışma var.

Bilimsel ekip, e-postaları, çevrimiçi anketleri ve arama motoru botları, solucanlar ve spam botları ve kayıtlı sözlük saldırıları gerektiren diğer hizmetleri korumak için kullanılabileceklerine inanıyordu. Ayrıca DDoS saldırılarına (Dağıtılmış Hizmet Reddi) saldırıları için de uygundurlar.

CAPTCHA'lar Nasıl Çalışır ve Neden Bu Kadar Zor?
CAPTCHA’lar Nasıl Çalışır ve Neden Bu Kadar Zor?

Tabi bu güvenlik önlemini atlatmak için bir kaç yol mevcut bakınız Captcha’ları Kolayca Atlamak İçin 4 Captcha Çözücü Aracı

Şimdi gelelim CAPTCHA’lar nasıl çalışır ve neden bu kadar zor olmalı ya da zor detaylı anlatalım efenim.

CAPTCHA’lar Nasıl Çalışır?

Captcha’lar nasıl çalışır anlatalım. Metin gerçekten gizlenebilir, ancak yine de ne anlama geldiğini görebilirsiniz. Bozuk semboller ne kadar çok görüntülenirse, bir CAPTCHA o kadar etkili olur. Bunun sebebi, insanların beynimizin rastgelelik duygusu bulmaya çalıştığı bir fenomen olan pareidolia’ya sahip olmalarıdır. Kaostan düzen yaratmaya çalışıyorlar.

Pareidolia, olmaması gereken yerlere – bulutlarda, binalarda, kaya yüzlerinde, ağaçlarda, içeceklerde, çiçeklerde ve çok daha fazlasında çıkarım yapmanın sebebidir.

Bu psikolojik özelliklerin en iyi bilinen örnekleri genellikle ya din (insanlar İsa’yı yiyeceklerinde gördüğünü iddia eder) ya da astronomidir. Barnard 33’ü, at nitelikleri nedeniyle kendi dili olan Atbaşı Bulutsusu ile tanıyacaksınız. Diğerleri ayın kraterlerine oyulmuş bir tavşan görürler.

Bu aynı zamanda, CAPTCHA’lardaki kelimeleri, çizilip çizilmedikleri halde bile tanıyabilmenizin nedenidir. Beynimiz bilgisayar programlarının normalde yapamayacağı bağlantılar kurar.

WordPress kullanıcısı iseniz sizin için tavsiye ettiğimiz en iyi wordpress captcha eklentileri makalemize göz atabilirsiniz.

CAPTCHA’lar Neden Bu Kadar Zor?

Carnegie Mellon Üniversitesi’ndeki CAPTCHA ekibinin eski bir çalışanı olan Luis von Ahn, bir CAPTCHA’yı piyasaya sürmenin ortalama dokuz saniye sürdüğünü söylüyor. Yüzde 92’si doğru anlıyor. Bu, yanlış kombinasyona girmenize aptallık yapmanıza neden olabilir, ancak olmamalıdır. Herkes zaman zaman kalan yüzde 8’in bir parçası.

Aslında, CAPTCHA büyük ve küçük harf arasında farklılık gösterirse, başarısızlık oranları yüzde 8’den neredeyse yüzde 30’a yükseliyor.

Bilgi elde etmedeki problem, yanlış bilgileri kolayca çıkarmamızdır. Bir “Ben”, “1” olabilir. CAPTCHA’nın kelimelerden değil, rastgele harflerden oluşması daha da zor.

Neyse ki, servisler insanların yanılabilir olduğunu ve her zaman bulanık metinleri okuyamadıklarını biliyor. Çoğu CAPTCHA size yeni bir tane yaratma fırsatı sunar. Yani, sorunlarınız varsa güncelleyin.

CAPTCHA’ların bu kadar zor olmasının temel nedeni ihtiyaçtır. Saldırganlar da CAPTCHA’larla birlikte gelişti. Yapay Zeka (AI), özellikle çarpık olan metni yüzde 99 oranında kesin bir doğrulukla okuyabilir. CAPTCHA’lar oyunlarını geliştirmek zorunda kaldılar.

Özellikle Google, teknolojide önemli gelişmeler kaydetti, ancak buna geri döneceğiz.

Programlar CAPTCHA’yı nasıl alt eder? Belirli şekilleri arayan algoritmalar kullanılarak kırılırlar. Bunlar genellikle metin alanını gri tonlamaya dönüştürür ve renkli eserler nedeniyle oluşan bozulmayı ortadan kaldırır. Sonra kalıplara odaklanırlar ve bunları standart harfler ve sayılarla karşılaştırırlar.

Algoritma, tanımlanamayan rakamlara gelince etkili tahminler yapar.

CAPTCHA’lar: Ne yanlış gidebilir ki?

CAPTCHA’lar nasıl çalışır demeden önce CAPTCHA’larda çok sayıda sorun var – özellikle de engelli insanlar için. Bu özellikle zayıf görme veya disleksi olan insanlar için geçerlidir.

Evet, CAPTCHA’lar botlarla daha etkin bir şekilde mücadele etmek ve insanları daha kolay hale getirmek için geliştirilmiştir. Bazı durumlarda Bu birkaç önemli şekilde olur. İlki doğrulamayı değiştirerek. Bunun en yaygın örneği, metnin fotoğraflarla değiştirilmesidir.

Görüntüler bir ızgarada görünebilir ve trafik işaretleri bulunan her alana tıklamanız gerekir. Bu çok işe yarıyor çünkü programlar Computer Vision’dan muzdarip, i. H. Dijital görüntülerin içeriğini anlamada zorluk.

Bazı yapay zeka, bir fotoğrafın ne içerdiğini ayırt edebilir ve anlayabilir. Facebook’un yüz özelliklerini tanıyan ve profil öneren DeepFace teknolojisini düşünün. Bununla birlikte, bu CAPTCHA türleri botlar için ek bir zorluktur – kaba kuvvet saldırıları ve türleri için ek bir engeldir.

Görüntüler akıllı telefonlar ve tabletler kullananlar için de iyi sonuç veriyor: doğru karelere dokunmak çok daha kolay. Yani, bu fotoğraflar düzgün bir şekilde yüklendiği sürece!

Diğer bir uyarlama da rakamları çıkarmak için uğraşanlar için metni okuyan ses CAPTCHA’dır. Bunlara genellikle arka plan sesi eşlik eder. Bu, ses tanıma yazılımı kullanan spam göndericiler için daha fazla sıkıntıya neden olabilir.

CAPTCHA’ların geliştiği bir diğer önemli yol ise Google’la bütünleşmek ve reCAPTCHA’ları tanıtmak. Ve hayır, onlar aynı şey değil.

CAPTCHA ve reCAPTCHA: Fark Nedir?

Gördüğünüz çoğu CAPTCHA aslında reCAPTCHA’dır. Sonuncusu eskisi ile aynı işi yapar, ancak aynı zamanda makine öğrenmesini ilerleterek bunu aşar.

Dahası, reCAPTCHA‘lar kitapların dijitalleştirilmesinde kullanılır.

Bize “CAPTCHA” terimini veren Carnegie Mellon Üniversitesi’nden aynı ekip tarafından geliştirildiler. Açık kaynaklı yazılım “bilgisayar tarafından okunamayan bir kelimeyi deşifre ederek edebiyatı korumayı” amaçlıyordu. Etkili olarak, bir reCAPTCHA’da bulunan bir kelimeyi her deşifre ettiğinizde, makine öğrenmesi için kullanılır. Programın, çeşitli sembollerin şekillerini ve kalıplarını anlamalarına yardımcı oluyorsunuz.

CAPTCHA rastgele bir kombinasyondur; reCAPTCHA, botların daha önce analiz edemediği hedeflenmiş kelimelerden oluşur.

2007 yılında piyasaya sürüldü ve 2009’da Google tarafından satın alındı. Birçok kişi Google’a güvenemeyeceğiniz büyük bir holding olduğunu düşünüyor, ancak reCAPTCHA’lar çok iyi iş çıkardılar. Devralımdan sadece iki yıl sonra, teknoloji Google Kitaplar ve The New York Times arşivlerini tamamen dijital hale getirmişti. Her ikisi de paha biçilmez bilgi depolarıdır.

ReCAPTCHA’ları gereksiz kılan teknolojinin artık metni etkili bir şekilde anlayabilmesi ironiktir. Bu nedenle Google fikri daha da ileri götürdü.

Introducing reCAPTCHA v3
ReCAPTCHA v3 ile tanışın. Türkçe altyazılı olarak izleyebilirsiniz.

“Ben bir robot değilim” üzerine tıklarsanız ve herhangi birşeyi çözmeden hemen devam ederseniz ne olacağını hiç merak ettiniz mi? Google’ın yeni reCAPCTHA, etkinliğinizi web sitesinin tamamında analiz eder ve ardından bir insan veya bot olup olmadığınızı belirlemek için gizlice size bir olasılık değeri atar.

Temelde, hizmetle etkileşimlerinizin gerçek bir kişi veya program gösterip göstermediği gösterilmiştir.

İnsanlarda Kolay, Botlarda Sert?

Botlar daha akıllı hale geldikçe, güvenlik sistemlerinin de ilerlemesi gerekiyor. ReCAPTCHA yeterince sağlam bir fikir. Şimdilik.

Ancak birçok kişi Google’ın sahip olduğu gücü sorguluyor. Yapay zeka insan davranışını tanıyabilir. Google’ın zaten sizin hakkınızda bildiği her şeyde faktör var ve bu kesinlikle endişelenmeniz için bir neden.

CAPTCHA’lar nasıl çalışır ve neden bu kadar zor detaylı anlattık. Bu konuda aklınıza takılan farklı bir soru ya da sormak istediğiniz bir konu varsa bizlere yorum bölümünde bildirebilirsiniz.

Exit mobile version