Barış Manço ‘nun Evine Sanal Bir Gezinti

Türk müziğinin efsaneleri arasında yerini çoktan almış bir isim olan Barış Manço ‘nun bugün yani 2 Ocak 2013 tarihli 70. doğum günü. Google bir çok bilim adamını, sanatçıyı unutmadığı gibi bir çoğumuz için bir anlam ifade eden Barış Manço ‘yu da unutmuş değil bu günün anısına Barış Manço ‘yu sevenler için özel bir doodle yapmış bulunmakta.

Bunların dışında evini müzeye çeviren İstanbul Kadıköy Belediye ‘si nin bir sürprizi var şöyle ki Barış Manço ‘nun müze olan evini ziyaret edemeyenler için sanal bir gezinti çalışması yapılmış. Yani rahmetli Barış Manço ‘nun evi artık bir mause tuşu uzaklıkta.

Barış Manço 70. Doğum Gününe Özel Doodle
Barış Manço 70. Doğum Gününe Özel Doodle
 baris manco kol dugmeleri interbilgi.com

Peki Barış Manço’nun hayatında neler olmuş biliyormuyuz?

2 Ocak 1943 tarihinde  İstanbul’da doğdu.

Müzisyen, şarkıcı, besteci, aranjör, söz yazarı, oyuncu,TV programcısı, sunucu, koleksiyoner, ressam, gezgin…

Anadolu Rock türünün kurucu üyelerinden olan Barış Manço, Galatasaray Lisesi’nde öğrenci iken ilk kez sahneye çıktığı 1958 yılından bu yana,Türk Sanat Dünyası’nın kilometre taşlarından biri olarak grubu “Kurtalan Ekspres” ile birlikte Türkiye’de olduğu gibi birçok yabancı ülkede sayısız konserler verdi.

Bestelediği 200’ün üzerinde şarkısı, kendisine 12 altın ve 1 platin albüm/kaset ödülü kazandırırken, bu şarkıların bir bölümü daha sonra Yunanca, Bulgarca,Arapça, Farsça,Kürtçe, Japonca, İbranice,Fransızca ve Flemenkçe’ye çevrilerek, kendisi ve/veya başka sanatçılar tarafından da seslendirildi.

1988 yılında Ekim ayında TRT 1’de çocuk ve aileye yönelik bir eğitim kültür ve eğlence programı olarak başlayan “7’den 77’ye”,Türk Televizyonculuğu’nda şimdiye kadar ulaşılamamış bir rekora imza attı.Türkiye’de en uzun ve en başarılı televizyon yayıncılığını yaptı.

“Ekvator’dan Kutuplar’a” 5 kıtada 100’den fazla değişik yöreye giderek, 600.000 km’ye yakın yol kateden Barış Manço ülkemiz belgeselciliğine farklı bir boyut getirdi.

Yüksek öğrenimini Belçika’da “Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisi”nde tamamlayan ve çok iyi derecede İngilizce ve Fransızca konuşan Barış Manço, sanat yaşamında kendisine layık görülen 300’ün üzerinde ödülün dışında,aşağıdaki ünvanlara da sahiptir.

• Türkiye Cumhuriyeti :Devlet Sanatçısı Ankara (1991)

• Hacettepe Üniversitesi:Onursal Doktora Ankara (1991)

• Soka Üniversitesi:Uluslararası Kültür ve Barış Ödülü Tokyo,Japonya (1991)

• Belçika Krallığı :Léopold II Şövalyesi Nişanı Brüksel,Belçika (1992)

• Fransa Devleti:Edebiyat ve Sanat Şövalyesi Nişanı Paris,Fransa (1992)

• Pamukkale Üniversitesi:Onursal Doktora Denizli (1995)

• Min-On Sanat Vakfı :Yüksek Şeref Madalyası Tokyo,Japonya (1995)

• Liege Prensliği:Onursal Hemşehrilik Beratı Liege,Belçika (1997)

Barış Manço, 1990’lı yılların sonlarına doğru “Kaplumbağanın Öyküsü” projesini “Mançoloji” adlı son albümüyle sevenlerinin beğenisine   sunamadan hayata veda etti. Vefatından sonra albümü, ailesi sevenleriyle buluşturdu.

Barış Manço, 1999 yılında 31 Ocak’ı 01 Şubat’a bağlayan gece bu evde vefat etti.

Kadıköy Belediyesi tarafından müzeye dönüştürülen evinde, sevenlerinin ziyaretleriyle gönüllerde yaşamaya devam eder.

Barış Manço’nun evinde sanal gezinti yapmak?

Öncelikle sanal gezimizde ki tuşları belirtelim; M harfi : Hızlı menü bölümünü açma kapama butonudur. Sağ, sol, yukarı, aşağı oklar : Bu oklar ile ilgili bölümde sağa sola yukarı aşağı hareket etme fonksiyonudur. Artı ve Eksi Butonları : Bu butonlar ekrandan uzaklaşma ya da yakınlaşma için tasarlanmış tuşlardır. O harfli buton : bu buton ise otomatik dönme fonksiyonunu açma/kapama işlevini görmektedir. 4 yönlü ok : tam ekran moduna geçirmeye yarayan butondur.

Peki sanal gezintide neleri görebileceğiz?

Sanal gezinti esnasında öncelikle müzenin girişi, sonrasında Barış Manço kıyafetlerini, kişisel eşyalarını, yemek odasını, yatak odasını, yazlık ve kışlık bahçesini, şövalye odasını, banyo, yaptığı resimler ve adam olacak çocuk odası dahil bir çok şeyi görmekte olacaksınız.

Barış Manço ‘nun müze olmuş evini sanal ortam da gezmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Exit mobile version