Genelinternet

5G Kablosuz Geniş Bant Teknolojisi Nedir?

Reklamlar

5G nedir? 5g teknolojisi nerelerde kullanılır? 5G kablosuz geniş bant teknolojisi ne zaman aktif olacak? Ülkemizde 5G kullanım tarihi ne zamandır?

5G Kablosuz Geniş Bant Teknolojisi Nedir?

Muhtemelen 5G teknolojisi ve mobil iletişimde nasıl devrim yaratacağı konusunda çok fazla yutturmaca duydunuz. Çok daha hızlı ve mevcut 4G LTE’nizin yerini alıyor, ancak bir dakika bekleyin. Tüm yeni teknolojilerde olduğu gibi (4K UHD), bazı artan acılardan kurtulacak ve bunun için cihazların hazırlanması gerekiyor.

Şu anda, yalnızca seçili ABD şehirlerinde mevcuttur ve önceki kablosuz teknoloji gibi zamanla genişletilecektir. Bununla birlikte, 5G büyük bir sorun ve sonuçta bağlı cihazlar ve evler için bir oyun değiştirici olacak.

Yeni 5G (5. nesil mobil telekomünikasyon hizmeti) teknolojisine, kısa ve uzun vadede sizin ve benim için ne anlama gelebileceğini daha yakından inceleyelim.

5G Nedir?

5G bandı, dünya çapında mobil operatörler tarafından sunulan yeni nesil geniş bant bağlantı sistemidir. Mevcut standart 4G LTE’nin yerini alacak.

Şebeke operatörleri mevcut şebeke cihazlarını 5G’ye yükseltirken, 4G mobil servisinizle birlikte gelişecek, ancak zamanla tek başına bir şebekeye dönüşecektir. Tam vadesinde, sonunda 10 Gbps veya daha yüksek kablosuz hızlarına erişeceğiz.

Şu anda yaklaşık 100 Mbps sunan 4G ile, 10 Gbps’de 5G kablosuz geniş bant teknolojisi inanılmaz. Bu, çoğu şirket ağından daha hızlı ve 1 Gbps kablo ile mevcut Comcast Internet hizmetinden on kat daha hızlı.

5G Kablosuz Geniş Bant Teknolojisi Nedir? | 5G Nedir?
5G Kablosuz Geniş Bant Teknolojisi Nedir? | 5G Nedir?

Bazılarının 5G “kablosuz fiber” olarak adlandırılması şaşırtıcı değildir, çünkü nerede olursanız olun çılgın hızlı düşük gecikmeli İnternet sunarlar. Düşük gecikme, daha hızlı ve daha güvenilir indirme, medya akışı, sesli ve görüntülü sohbet ve daha fazlası anlamına gelir. Temel olarak, bunu içeriğe koymak aslında 4 saatlik bir filmi beş saniyeden kısa sürede indirebileceğiniz anlamına gelir.

5G İnternet Bağlantısı Ev vb. Yerlerde Kullanılabilir mi? 5G Nerelerde Kullanılacak?

5G nerelerde kullanılacak merak ediyorsunuz. 5G kablosuz geniş bant teknolojisi, özel internet bağlantıları için de kullanılabilir. Evde bağlı cihazların “gigabit lifi benzeri” hızlara erişmesini sağlayan 5G kablosuz bir yönlendiriciniz olabilir. Tüm cihazlarınızı aynı anda evde tutabilirsiniz ve yavaş hız veya azalan bir deneyim için endişelenmenize gerek yok. Tüm aile, en sevdikleri şarkıları arka planda akarken, en sevdikleri 4K UHD filmlerini ve TV’lerini izleyebilir, çevrim içi oyunlar oynayabilir ve önemli ofis işleri yapabilir. her şey kesintisiz.

Ancak, yalnızca akıllı telefonunuzdaki Netflix akışını ve iChat konuşmasını kullanmakla ilgili değil. 5G konektörlerle aynı anda daha fazla cihaz kullanılabilir. Bu, her yıl İnternet’e bağlı artan cihaz sayısını karşılamak için önemlidir. Alexa cihazları, akıllı termostatlar, buzdolapları ve hatta bağlı şehirler ve arabalar dahil olmak üzere akıllı cihazlar için hızlı ve güvenilir bir sürekli kablosuz sinyal vaat ediyor. Ayrıca, teletıp ve VR gibi yeni gelişen teknolojilerin kendi kendini süren araçların tüm potansiyellerine ulaşmalarını sağlayacak.

T-Mobile’ın aşağıdaki tanıtım videosuna bir göz atın. 5G kapsamının nasıl işleyeceği ve kullanıcıları için “akıllı bir şehir” yaratacağı hakkında fikir sahibi oluyorlar.

5G’yi Ne Zaman Alabilirim?

Kablosuz taşıyıcılar, piyasaya 5G kablosuz geniş bant teknolojisini getirmek için çaba sarf ettikçe, “her yerde” bulunmaları birkaç yıl alıyor. 4G LTE uzun yıllardır faaliyette olduğu gibi, 5G için de aynısını bekleyebilirsiniz. Aslında, bazı şirketler hala LTE kapsama alanlarını genişletmektedir. AT & T yazdığı sırada, San Francisco, California, Dallas, TX gibi birçok büyük ABD şehrinde 5G piyasaya sürmeyi planlıyor; Atlanta, GA; ve Jacksonville, FL. T-Mobile ve Verizon, 5G’nin tanıtımını yavaşlatıyor ve Los Angeles, Kaliforniya gibi şehirlere sahip olacak; Indianapolis, IN; ve 2019’da New York’ta. Sprint, 2.5GHz ağını 5G-Ready’ye dönüştürüyor ve 5G ağını genişletmek için T-Mobile ile birleşiyor. Ülkemiz de ne zaman kullanılacağı konusunda kesin bir yanıt yok.

Yoğun nüfuslu bir kentsel alanda yaşıyorsanız, kırsal alanlardan çok daha erken 5G göreceksiniz. Kırsal alanlarda 5G çoğu yıllarda görülmez. Herhangi bir şey olursa, bir 5G şebekesi kullanmak, hemen yakınında 4G LTE’den çok daha fazla kule gerektirir. Bu daha pahalı.

Cihazım 5G için hazır mı?

Yazma sırasında (Ocak 2019), basit cevap hayır. Tüm erken teknolojilerde olduğu gibi, cihaz üreticileri de teknoloji ana haline gelinceye kadar cihazlarına yerleştirdikleri teknolojiyle başlamayacak. Şu anda piyasada 5G şebekesine bağlanabilecek az sayıda cep telefonu modeli bulunmaktadır – bunlar genel kullanıma uygun değildir. Samsung Galaxy S8 Active ve LG V40 gibi bazı modeller AT & T’nin 5G Evolution ağına bağlanabilir ve bir 5G simgesi gösterebilir, ancak şu anda 5G E sadece 5G değil, gelişmiş bir LTE’dir.

Ve ilk gerçek 5G cihazları başlangıçta çok daha pahalı olacak. Ayrıca, 5G kablosuz geniş bant teknolojisinin artan güç gereksiniminden dolayı 4G LTE cep telefonlarına kıyasla daha büyük, daha kalın, daha ağır ve daha az pil gücü elde ediyorlar. Erken evlat edinenler genellikle teknolojinin beta test edenleri için prim öderler.

Sonuç

Tüm yeni teknolojilerde olduğu gibi, 5G yutturmaca, satın almadan önce bir süre beklemelisiniz. Ana akımın hem 5G ağında hem de mobil cihazlarda başlamasını beklemenizi öneririz. Kablosuz teknolojide dikkate alınması gereken birçok değişken vardır. Vericiler, fiziksel engeller ve ölü noktalar arasındaki mesafeler. 2020’de, gerçek 5G bağlantısı sunan az sayıda cihaz olacak ve bunlar pahalı birinci nesil cihazlar olacak. Sadece bir erken evlat edinen ve meşru 5G altyapısı olan bir yerdeyseniz bir tane olmalıdır.

Ancak bu sorun değil, kablosuz iletişimin gelişiminde bir sonraki adımı dört gözle beklemememiz gerektiği anlamına gelmez. Olağanüstü olacak ve onunla birlikte gelen fırsatlar henüz düşünmediğimiz yeni bir ekipman ve hizmet alanına yol açacak. Hayatını değiştirecek, umarım daha iyisi için.

Şubat ayındaki Barselona’da düzenlenen Dünya Mobil Kongresi’nde bu teknolojiyi kullanan, 5G kablosuz geniş bant teknolojisi ve cihazlar hakkında daha fazla bilgi edinmeyi umuyoruz. Bunu izlemeye ve teknoloji geliştikçe sizin için 5G’nin kapsamını ve sizin için önemini sağlamaya devam edeceğiz.

Reklam
Reklamlar

MKorkut

Amaç bilgi.. Android 'den anlamam, sorun gelir araştırmamı yapar çözümü sunarım. Makaleyi iyice okumadan yorum yapmayın lütfen, herkesin anlayabileceği bir sade dil ile sorunları özetleyip makaleyi yayınlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

interbilgi 2024 sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et