AndroidAndroid UygulamalarGenelNasıl Yapılır?Uygulamalar

Google Play Store’da olmayan uygulamalar nasıl kurulur?

Reklamlar

Android cihazlar, Google Play Store’da erişilebilir olmayan uygulamaları “dışarıdan” alabilme yetisine de sahip. Makalemizde bunu nasıl yapabileceğinizi anlatıyoruz.

Google Play Store, mobil deneyiminizi arttırmanız için harika bir kaynak. Play Store, Android kullanıcılarının Facebook, Pandora ve Instagram gibi bir milyondan fazla uygulamaya ulaşmasını sağlıyor. Fakat Google beklenmedik bir biçimde bir uygulamayı pazardan çektiği takdirde ne yapacağız?

Google Play Store’da olmayan uygulamalar nasıl kurulur?

Google daha önceleri Play Store’dan bazı uygulamaları çeşitli nedenlerle kaldırmıştı; bunun başlıca nedenlerinden biri, uygulamaların Google’ın şirket politikasını ihlal ediyor olması. Fakat bir uygulama Play Store’dan kaldırıldığında tüm umutlarımızın yok olmasına gerek yok. Artık Play Store üzerinden erişilebilir olmayan uygulamaların yine de, “dışarıdan yükleme” olarak bilinen bir işlem ile Android cihazınıza kurulabileceğini bilmiyor olabilirisiniz.

Google Play Store'da olmayan uygulamalar nasıl kurulur?
Google Play Store’da olmayan uygulamalar nasıl kurulur?

Bu işlem şöyle yapılıyor:

İlk Olarak Cihazı Hazırlamalıyız

Android 4.0 ya da daha sonraki bir sürümü ile çalışan taşınabilir cihazlarınızda ” Ayarlar ” menüsüne gidin ve ” Bilinmeyen kaynakları ” seçin. Bu opsiyonu seçmek, Google Play Store dışından uygulama yükleye bilmenize olanak tanıyacak. Kullandığınız cihaza bağlı olarak, zararlı uygulamalar yüklemeden önce uyarı almayı da seçebilirsiniz. Bu seçenek, Güvenlik ayarlarından uygulamaları ” Onayla ” kutucuğuna tıklayarak aktif edilmektedir.

Play Store'da Olmayan Uygulamayı kurma izni

Daha eski Android işletim sistemi versiyonları ile çalışan bir cihaza sahipseniz, “Ayarlar” ’a gidip, ” Uygulamalar ” seçeneğini açın ve ” Bilinmeyen kaynakları ” seçip, açılan pencerede Tamam butonuna basmanız yeterli olacaktır.

Ayrıca Bknz: Google Play Store Nasıl indirilir ve Kurulur

Play Store ‘da Olmayan Bir Uygulama indirme

Cihazımızı hazırladıktan sonra bir sonraki adım olan, APK olarak da bilinen, Android uygulamalarının dağıtımını ve kurulumunu sağlayan Android paket dosyalarını bulmak olacak. Bazıları burada sorunlarla karşılaşıyor. Dışarıdan yükle seçeneğini korsan uygulamalar almak için asla ve asla kullanmayın; eğer kullanırsanız Android cihazınıza bir virüsün bulaşma ihtimali çok yüksek. APK dosyalarını yalnızca güvenilir geliştiricilerden ve şirketlerden indirmelisiniz.

Örnek olarak bu linkten yenilenen ve henüz Google Play ‘de yer almayan Facebook Messenger uygulamasının beta versiyonunu indirerek bir deneme yapabilirsiniz.

İşlem

APK dosyasını ister mobil cihazınıza, isterseniz de (biraz zor da olsa) bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Başlamak için Google Chrome ya da Stock Android tarayıcısını kullanarak bir APK dosyası indirin. Sonra uygulama çekmecesine giderek İndirilenler’ e tıklayın; burada az önce indirmiş olduğunuz dosyayı bulacaksınız. Dosyayı açın ve uygulamayı kurun.

Google play storeda olmayan uygulama nasıl kurulur

APK dosyasını bilgisayarınıza indirdi iseniz, işlem biraz farklılaşıyor. Android cihazınızı bilgisayarınıza bağlayınca USB yığın-depolama modunu açın.
Bir sonraki adım dosyayı cihazınıza sürükleyip bırakmak olacak. Daha sonra, Astro ya da ES File Explorer gibi bir dosya yöneticisi kullanarak, cihazınızda dosyanın yerini belirleyebilir ve kurulumu yapabilirsiniz.

Google Play ya da Amazon AppStore gibi resmi Android uygulaması pazar yerleri dışından uygulama indirirken dikkatli olmayı unutmayın. Zira Android işletim sistemlerine çok çabuk zararlı kod ya da virüs bulaşabilmektedir.

App Storeda Olmayan Bir Uygulama Oyun Nasıl Kurulur?

Eğer bir uygulama veya oyun App Store’da bulunmuyorsa, bu genellikle iki ana sebepten kaynaklanabilir: ya uygulama geliştirici App Store’a başvurmamıştır ya da Apple’ın politikalarına uymamaktadır. Ancak, bu durumda uygulamayı başka bir kaynaktan indirmek riskli olabilir, çünkü güvenilir olmayan kaynaklardan indirilen uygulamalar cihazınıza zarar verebilir.

Eğer bir uygulamanın güvenilir bir kaynaktan App Store dışında indirilmesi gerekiyorsa, aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

  1. Güvenilir Kaynaklar: Uygulamayı indireceğiniz kaynağın güvenilir olduğundan emin olun. Resmi web sitesi veya güvenilir bir platformdan indirmeniz önemlidir.
  2. Ayarlar Kontrolü: Ayarlar uygulamanızda “Genel” bölümüne gidin. Ardından “Profil” veya “Ayar Profilleri ve Aygıt Yönetimi” gibi bir seçeneği bulun. Eğer indireceğiniz uygulama için bir profil gerekiyorsa, bu bölümde kontrol edin.
  3. İzinler ve Güvenlik: Uygulamayı indirmeden önce cihazınızın güvenlik ayarlarını kontrol edin. Gerekirse, uygulama indirmek için gerekli olan izinleri etkinleştirin.
  4. İndirme ve Kurulum: Uygulamayı indirin ve kurulumu tamamlayın. İşlem sırasında sizden şifre veya diğer bilgiler istenirse dikkatli olun ve sadece güvenilir kaynaklara güvenin.

Unutmayın ki, resmi uygulama mağazaları genellikle güvenlik açısından daha iyidir ve bu tür kaynaklardan uygulama indirmek risk içerebilir. Uygulama geliştirici tarafından App Store’a başvurulmamışsa, güvenilir kaynaklardan indirme konusunda dikkatli olmalısınız.

Reklam
Reklamlar

MKorkut

Amaç bilgi.. Android 'den anlamam, sorun gelir araştırmamı yapar çözümü sunarım. Makaleyi iyice okumadan yorum yapmayın lütfen, herkesin anlayabileceği bir sade dil ile sorunları özetleyip makaleyi yayınlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

interbilgi 2024 sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et